Dvom novinárom hrozí doživotie za článok o zbraniach

Pre dvoch tureckých novinárov, ktorí vlani zverejnili informácie o tureckých dodávkach zbraní sýrskym Islamistom, žiada prokurátor tresty doživotného väzenia. Napísal to britský denník The Guardian.

Turecká prokuratúra oboch mužov viní zo špionáže a vyzradenie štátneho tajomstva. Obvinenia novinárov už kritizovali niektorí predstavitelia Európskej únie, USA či organizácií pre ľudské práva.

Šéfredaktor opozičného denníka Cumhuriet Can Dündar a jeho popredný redaktor Erdem Gül boli zatknutí vlani v novembri po tom, čo zverejnili fotografie a video z januára 2014, na ktorých vozidlá so zbraňami smerujú z Turecka do Sýrie. Podľa novinárov ich vyslala turecká tajná služba MÍT, ktorá tak chcela podporiť sýrsku opozíciu, vrátane Islamistov. Turecká vláda to poprela s tým, že autá viezla pomoc Turkmeňom v Sýrii.

Navrhnutie najvyššieho možného trestu v Turecku pre Dündara a Güla kritizoval v stredu na twitteri aj komisár EÚ pre rozšírenie Johannes Hahn. "Turecko, ktoré rokuje s EÚ o vstupe do únie, musí plne rešpektovať ľudské práva vrátane slobody prejavu," napísal Hahn. Stíhaní osôb za kritiku vlády a prezidenta je jednou z prekážok vstupných rokovaní Bruselu s Ankarou.

Obvinenia novinárov kritizoval minulý týždeň pri svojej návšteve Turecka aj americký viceprezident Joe Biden, ktorý sa stretol aj s Dündarovou ženou a synom. Podľa organizácie Human Rights Watch Dündar a Gül zverejnením informácií len robili svoju prácu. HRW tiež odsúdila tureckú vládu za to, že v krajine vytvára atmosféru strachu pre svojich oponentov.

Dündar neprestáva písať články do novín ani z väzenia v Silivri u Istanbule. "Snažia sa túto spoločnosť a túto krajinu urobiť jednofarebnú. Len'šéf' bude môcť hovoriť, každý ho bude chváliť a nikto proti nemu nebude smieť nič povedať," napísal v stĺpiku v novinách Dündar. A dodal, že aj keď bude musieť zaplatiť cenu najvyššiu, neprestane hovoriť a písať pravdu. "Nemôžete nás poraziť," vyhlásil zatknutý novinár.

Kvôli kauze dodávok zbraní do Sýrie boli v Turecku vlani zatknutí viacerí prokurátori a policajti, ktorí sa podieľali na vyšetrovaní prípadu. Štyri prokurátori a jeden policajný dôstojník stáli pred súdom už vlani v októbri, ale na prípad bolo uvalené informačné embargo.