Zatkli americkú novinárku a troch členov jej tímu

 

 

V Bahrajne bola v nedeľu zatknutá americká novinárka Anna Dayová a traja členovia jej kameramanského tímu. Oznámila to organizácia Reportéri bez hraníc (RSF) a vo vyhlásení vyzvala bahrajnské úrady, aby štvorica bola čo najrýchlejšie prepustená. Podľa bahrajnskej tlače boli Američania zatknutí v jednej šiitskej dedine, keď točili strety polície s miestnymi demonštrantami, ktorí si pripomínali piate výročie brutálneho potlačenia protivládnych protestov.

Bahrajnská polícia zatiaľ podľa agentúry Reuters iba potvrdila, že zatknutí boli štyria cudzinci, ktorí vraj pri príchode do krajiny poskytli "falošné informácie, že sú turisti", a zúčastnili sa "zakázaného zhromaždenia". Nespresnila ale, že ide o Američanov. Ku kauze sa nechcelo vyjadriť ani americké ministerstvo zahraničia, odvolalo sa na ochranu súkromia.

Podľa RSF išlo o skúsených novinárov, ktorí nedávno pracovali v Egypte a Gaze na dokumentoch pre virtuálnu realitu. Hovorca rodiny Dayovej podľa agentúry AP uviedol, že štvorica sa v Bahrajne nepodieľala na žiadnych nezákonných alebo nenovinárských aktivitách. Dayová pôsobí na voľnej nohe, venuje sa predovšetkým Blízkemu východu a pracovala pre Huffington Post, CNN, CBS, The New York Times, Daily Beast a ďalšie médiá.

Pri povstaní v roku 2011 požadovala šíitska väčšina po sunnitskej vláde väčšie politické práva. Povstanie bolo brutálne potlačené, zahynuli desiatky ľudí, stovky boli zranení a mnoho ľudí bolo zatknutých.