Najpredávanejší španielsky denník bude asi len na internete

Najpredávanejší španielsky denník El País by mohol prestať vychádzať v tlačenej verzii a byť k dispozícii len na internete. Povedal to v piatok šéfredaktor liste Antonio Caño.

Denník po smrti diktátora Francisca Franka získal povesť novín demokratického Španielska. Je tiež zrejme jedným z najvplyvnejších hispánskych denníkov na svete. Od ekonomickej kríze v roku 2008 však počet čitateľov tlačenej verzie klesá.

Prechod celoštátnych novín na internet sa stáva trendom. Tento mesiac prestal vychádzať v tlačenej verzii britský The Independent. Záujemcovia si ho môžu prečítať len na internete.

"Krok z papierovej do digitálnej podoby je len jednou časťou a nie je dokonca ani najväčším z mnohých krokov, ktoré budú musieť noviny urobiť, kým nenájdeme náš správny priestor v budúcnosti," povedal Caño v otvorenom liste zamestnancom. Uistil ich však, že El País bude vychádzať v tlačenej podobe tak dlho, ako to bude možné, ale bude pracovať na vybudovaní digitálneho média, ktoré by mohlo lepšie reagovať na potreby čitateľov.

"Už teraz môžeme povedať, že zvyk kupovať noviny v stánku je záležitosťou menšiny," uviedol Caño. "Väčšina ľudí, zvlášť mladých, hľadá informácie v množstvr iných prístrojov a konzumujú ich inak."

El País bol založený v roku 1976. Rovnako ako mnoho ďalších španielskych denníkov sa dostal do problémov v čase ekonomickej krízy, keď sa znížili príjmy z reklamy. Náklad denníka stabilne klesá, vlani to bolo o 15 percent na zhruba 220.000 výtlačkov. Jeho internetové stránky však rastú a priemerný mesačný počet jeho internetových čitateľov vlani stúpol o 15,3 percenta na 13,5 milióna, napísala agentúra Reuters.