Erdogan kritizoval diplomatov, ktorí sa zúčastnili procesu s novinármi


Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan dnes ostro kritizoval zahraničných diplomatov, ktorí sa v piatok zúčastnili začatia súdneho procesu s dvoma tureckými novinármi obvinenými zo špionáže.

Informovala o tom agentúra Reuters. Ich správanie nie je podľa prezidenta v súlade s diplomatickým protokolom.

"Kto sú? Čo tam majú čo hľadať? To nie je ich krajina, toto je Turecko," uviedol prezident, podľa ktorého sa diplomati môžu slobodne pohybovať iba na svojich zastupiteľských úradoch.

Začatie kritizovaného procesu s novinármi istanbulského denníka Cumhuriyet - šéfredaktorom Canem Dündarom a ankarským spravodajcom Erdemem Gülom - sa zúčastnilo niekoľko zahraničných diplomatov vrátane napríklad britského generálneho konzula v Istanbule.

Novinári vlani zverejnili informácie o údajných tureckých dodávkach zbraní sýrskym islamistom, a čelia preto obžalobe zo špionáže a vyzradenia štátneho tajomstva. Hrozí im za to až doživotné väzenie. Sudca hneď na začiatku z rokovania vylúčil verejnosť. Po prvom vypočutí potom odročil proces na 1. apríla.

Podľa novinárov dodávku zbraní do Sýrie vyslala turecká tajná služba MÍT, ktorá tak chcela podporiť sýrsku opozíciu, vrátane radikálnych islamistov. Turecká vláda to poprela s tým, že autá viezli pomoc Turkménom v Sýrii.

Súd s Dündarom a Gülom pozorne sledujú aj zahraničné médiá, pretože je považovaný za ďalší krok tureckého režimu proti slobode slova v krajine.