Zverejnili emaily šéfa Pentagonu

Americký minister obrany Ashton Carter používal necelý rok svoju súkromnú e-mailovú schránku na služobné účely. Dialo sa tak až do vlaňajšieho decembra, keď o veci informovali médiá. Ukázali to podľa agentúry AP stovky Carterovcov e-mailov, ktoré zverejnilo americké ministerstvo obrany.

Žiadna z 1336 stránok e-mailov a príloh zverejnených z Cartera súkromnej elektronickej pošty neobsahovala informácie podliehajúce utajeniu. Väčšina sa týkala každodenných záležitostí, ako je program alebo logistika. Niektoré z e-mailov boli označené ako "len na úradné účely", čo znamená, že obsahovali citlivý, nie však utajovaný materiál, napísal server CNN.

Pentagon od roku 2012 zakazuje používanie osobnej elektronickej pošty na služobné účely. Skutočnosť, že Carter tak robil od svojho nástupu do funkcie v minulom februári, je zaujímavá vzhľadom ku kritike, akú vyvolal škandál okolo e-mailovej korešpondencie Hillary Clintonovej. V čase, keď riadila americkú diplomaciu, posielala služobné e-maily zo svojej súkromnej e-mailovej adresy.

Potom, čo americký denník The New York Times vlani v decembri ako prvý informoval o Carterovom používaní súkromnej elektronickej pošty na úradné účely, sa minister obrany ospravedlnil. Uviedol vtedy, že pracovné e-maily zo svojho súkromného účtu už niekoľko mesiacov nerozosiela. Zo zverejnených e-mailov ale vyplýva, že Carter od septembra využíval svoj súkromný e-mail menej často, skončil s tým ale až v decembri.

Ministerstvo obrany Carterove e-maily zverejnilo na žiadosť agentúry AP a ďalších médií v piatok na základe zákona o slobodnom prístupe k informáciám.