Zomrela zakladateľka katolíckej televízie EWTN matka Angelica

Zomrela zakladateľka katolíckej televízie EWTN matka Angelica Foto: ewtn.com

 

 

V Spojených štátoch v nedeľu zomrela zakladateľka celosvetovej katolíckej televíznej siete EWTN matka Angelica, mala 92 rokov. Dnes o tom informovala stanica BBC. Katolícka rádová sestra mala od roku 2001, kedy prekonala mozgovú mŕtvicu, zdravotné problémi.

"Zanechala nezmazateľné stopy v Alabame, v katolíckej cirkvi aj v celom svete," uviedol v kondolencii alabamsky guvernér Robert Bentley. Práve v Alabame Angelica, ktorej občianske meno bolo Rita Antoinette Rizzoová, s projektom katolíckej televízie začala. Vysielať začala v roku 1981 z garáže kláštora.

K založeniu televízie ju viedol nesúhlas vystupovať so svojou reláciou na tradičných komerčných kanáloch, ktoré podľa nej vysielajú aj rúhačské relácie.

EWTN o sebe tvrdí, že je najväčšia cirkevná mediálna sieť na svete. Má jedenásť televíznych kanálov, ktoré sú dostupne v 145 krajinách. Prevádzkuje tiež rozhlasové stanice a vydáva noviny. Čas od času sa stáva terčom kritiky liberálnych aj konzervatívnych katolíkov, EWTN ale sama seba označuje za lojálnu voči Vatikánu.