V Iráne obvinili britskú novinárku z Reuters


V Iráne dnes obvinili zadržiavanú britskú novinárku Nazanin Zaghariovou-Ratcliffeovú z pokusu zvrhnúť iránsky režim. Britka bola zadržaná 3. apríla a obvinenia proti nej vzniesli revolučné gardy, uviedli tamojšie médiá. Manžel Zaghariovej-Ratcliffeovej, ktorý je v Londýne, obvinenia označil za úplne absurdné. Novinárka má rovnako iránskej občianstvo.

Od vlaňajška, kedy Irán dohodol so svetovými mocnosťami dohodu o obmedzení svojho jadrového programu, ide o ďalší prípad, keď bol zadržaný človek s dvojitým občianstvom. Zaghariová-Ratcliffeová bola zadržaná, keď sa so svojou dvojročnou dcérou chystala z Iránu odísť. Dievča je u iránskych príbuzných a úrady jej odobrali britský pas, uviedla agentúra AFP.

Tridsaťsedemročná Britka pracovala pre nadáciu Thomson Reuters. "Bola členkou zahraničných spoločností a nadácií, ktoré pripravovali projekty s cieľom v tichosti zvrhnúť režim islamskej republiky," citovala AFP z vyhlásenia revolučných gárd. Vyhlásenie bolo vydané v jihoíránskom Kermane, kde je Britka väznená.

Jej manžel Richard Ratcliffe povedal, že jeho svokor najal právnika a že on s manželkou hovoril naposledy v máji. V piatok zvolal priaznivcov k iránskemu veľvyslanectvu v Londýne a žiadal prepustenie svojej ženy. Monique Villaová z Thomson Reuters na zhromaždení bola a povedala, že Zaghariová-Ratcliffeová pre spoločnosť pracovala, ale že jej pracovné povinnosti sa netýkali Iránu.

Britské ministerstvo zahraničia uviedlo, že prípad prejednávalo niekoľkokrát "na najvyššej úrovni" a že v tom bude pokračovať.