Česká televízia chystá dánsku Vládu a ďalšie zahraničné seriály

 Česká televízia chystá dánsku Vládu a ďalšie zahraničné seriály Foto: ČT

Novinkou ve vysílání České televize (ČT) se příští rok mimo jiné stane jeden z nejvýraznějších evropských seriálů o politice a její provázanosti se světem médií Vláda.

Drama o cestě charismatické političky Birgitte Nyborgové do funkce dánské premiérky získalo mnoho ocenění a jeho fanynkou je i kandidátka na prezidentku USA Hillary Clintonová. ČTK o tom dnes informovala mluvčí ČT Alžběta Plívová.

ČT dále připravuje Zlatými glóby ověnčený americký seriál Ve jménu či pokračování nejpopulárnějších britských seriálů posledních let Panství Downton a Pan Selfridge.

"Současná světová seriálová produkce se vyznačuje nadmíru vysokou kvalitou. Často se do televizního programu dostávají díla, která by jednoduše mohla uspět i při uvedení v kině a která uspokojí i diváky preferující inovativní a odvážnou tvorbu," uvedl ředitel programu ČT Milan Fridrich. "Přestože Ve jménu vlasti, Panství Downton, Vláda nebo Pan Selfridge pokračují již několikátou sérií, na kvalitě neztrácejí. Jako celek odpovídají oblastem dnešního diváckého zájmu všude v Evropě, což jsou politická dramata, krimi a také historické a výpravné ságy," dodal.

Politický podtón má diváky a kritikou oceňovaný špionážní seriál Ve jménu vlasti. Čtvrtá řada tohoto kultovního seriálu sleduje agentku Carrie Mathisonovou, která je nově šéfkou stanice CIA v Afghánistánu. Dílo Howarda Gordona a Alexe Gansy vzniklo podle izraelské předlohy Hatufim (Unesení).

Čtvrtou řadou se vrátí výpravný retro seriál Pan Selfridge, který líčí vzestupy a pády majitele prvního velkého obchodního domu v Londýně na počátku 20. století. Diváci ČT nepřijdou ani o poslední, šestou řadu seriálu britské stanice ITV Panství Downton. V závěrečné sezóně, která uzavírá osudy šlechtické rodiny Crawleyových a jejich služebnictva, se vrátí i některé postavy z předchozích řad.

Zahraniční produkcí bude rovněž německý dvoudílný film podle oceňovaného románu Uweho Tellkampa Věž. Příběh popisující rok 1982 a okruh rodiny a přátel drážďanského chirurga Richarda Hoffmanna ukazuje, že každodenní nekonfliktní život v totalitě je pouhou iluzí, která nemůže trvat věčně. Do minulosti se vrací i německo-norské drama Dva životy, jenž vypráví příběh Katherine, která žije spokojeně se svou rodinou v Norsku, ale s pádem Berlínské zdi se na povrch dostává i její dětství v Německu.

ČT byla loni druhou divácky nejsilnější televizní stanicí. Od vítězné televizní skupiny Nova s podílem 30,7 procenta ji ve skupině diváků starších 15 let dělilo jen 0,3 procentního bodu. Na třetím místě skončila skupina FTV Prima s 20,8 procenta.