Clintonová: Za útokom na počítače demokratov stojí Rusko

Za útokom na počítače Demokratickej strany, z ktorých nedávno uniklo veľké množstvo e-mailov, stojí Rusko. Vyhlásila to dnes demokratická prezidentská kandidátka Hillary Clintonová v rozhovore pre Fox News. Podľa nej je zároveň znepokojujúce, že jej republikánsky konkurent Donald Trump sympatizuje s ruským prezidentom Vladimirom Putinom.

"Vieme, že ruské spravodajské služby sa nabúrali do počítačov DNC (vedenie demokratov) a vieme, že zariadili zverejnenie mnohých e-mailov a vieme, že Donlad Trump dal najavo veľmi znepokojujúcu ochotu podporiť Putina," predniesla niekdajší ministerka zahraničia.

Niektorí americkí experti tento týždeň uviedli, že sú presvedčení o ruskej úlohe v prípade úniku takmer 20.000 e-mailov. Úrady však Moskvu s útokom oficiálne nespájajú a Rusko účasť na akcii odmieta.

Na demokratickom zjazde vyvolalo rozpory zverejnenie časti elektronickej korešpondencie naznačujúcej, že vedenie strany v primárnych voľbách dávalo prednosť Clintonovej pred Berniem Sandersom. Atmosféru zjazdu kvôli tomu narušili protesty jeho priaznivcov.

Podľa Clintonovej prípad naznačuje, že sa Rusko snaží ovplyvniť výsledok novembrových prezidentských volieb. "To, že Trump podporuje a oceňuje Putina napriek zjavne úmyselnému pokusu ovplyvniť voľby, je podľa mňa otázkou národnej bezpečnosti," dodala Clintonová.

Newyorský magnát sa v minulosti niekoľkokrát vyjadril pozitívne o šéfovi Kremľa. V jednom z verejných prejavov vyhlásil, že Putin je lepším lídrom než súčasný americký prezident Barack Obama.