BBC zverejnila prvé fotky britských špeciálnych síl v Sýrii

Údajne prvé snímky britských špeciálnych síl pri pozemnej operácii v Sýrii zverejnil dnes server BBC News. Na fotografiách je asi desiatka vojakov a štyri ťažko vyzbrojené vozidlá. Podľa denníka The Daily Telegraph sú zábery prvým priamym dôkazom, že britské jednotky sa priamo podieľajú na bojoch v Sýrii a netrénujú len povstalcov v Jordánsku.

Fotky boli získané v júni zrejme krátko po útoku radikálov z takzvaného islamského štátu na základňu umiernených rebelov z Novej sýrskej armády (NSA) v strategickom Tanfu na sýrsko-irackej hranici. Podľa očitých svedkov citovaných BBC tu britskej sily hrali len obrannú úlohu.

Správy o tom, že špeciálne britské jednotky, ktoré majú základňu v Jordánsku, prenikajú do Sýrie na pomoc NSA v Tanfu, sa podľa The Daily Telegraph objavili už skôr.

Hovorca NSA odmietol podľa BBC fotografie komentovať. Uviedol len, že britské a americké jednotky pomáhajú rebelom s výcvikom. "Pentagon nám poskytuje zbrane a vybavenie a tiež podporu zo vzduchu," dodal.

K fotografiám sa nechcelo vyjadriť ani britské ministerstvo zahraničia, uviedla BBC. Nasadenie špeciálnych jednotiek na rozdiel od radových vojakov nevyžaduje súhlas parlamentu.

Program Pentagonu na výcvik a vyzbrojenie umiernených povstalcov je podľa BBC všeobecne vnímaný ako neúspešný. Mnoho bojovníkov z radov rebelov bolo unesených alebo svoje zbrane odovzdalo al-Kájde v Sýrii.