Tretina ľudí sa neustále obáva o svoju bezpečnosť

Tretina ľudí sa neustále obáva o svoju bezpečnosť


Takmer tretina (32 percent) internetovej populácie z 21 krajín jednoznačne súhlasí[s tvrdením, že má neustále strach o svoju bezpečnosť. Naopak, iba desať percent respondentov tvrdí, že obavy nemá.
Spoločnosť GfK požiadala cez internet 25 000 spotrebiteľov, aby na sedembodovej stupnici vybrali, do akej miery súhlasia s výrokom „Mám neustále obavy o svoju bezpečnosť".

Najväčšie obavy panujú v latinskoamerických krajinách, Turecku a Rusku

V Brazílii ide o 64 percent online spotrebiteľov a v Turecku o 54 percent. Iba mierne zaostáva Mexiko so 48 percentami, Argentína so 43 percentami a Rusko so 42 percentami.
V prípade latinskoamerických krajín a Ruska súvisia čísla s vyššou mierou násilnej trestnej činnosti a početnosti vrážd, zatiaľ čo v Turecku sú obavy pravdepodobne z dôsledku pociťovaného rizika teroristických útokov, vysvetľuje GfK.

Najbezpečnejšie sa cítia Švédi, Nemci a Holanďania

Vo Švédsku, Nemecku a Holandsku je naopak najvyššie percento spotrebiteľov, ktorí výrazne nesúhlasia s tvrdením, že by mali neustále obavy o svoju bezpečnosť. Pokiaľ sa pozrieme na konkrétne čísla, vyjadrilo nesúhlas s výrokom presne 30 percent Švédov, za nimi nasledujú Nemci a Holanďania zhodne s 22 percentami.

Nie vždy platí, že ženy sa strachujú viac ako muži

V celosvetovom meradle ženy uvádzajú o niečo viac ako muži, že majú neustále obavy o svoju bezpečnosť. Konkrétne sa tak vyjadrilo 34 percent žien v porovnaní s 30 percentami mužov, rozdiel je teda iba štvorpercentný.
Z hľadiska jednotlivých krajín sú najväčšie genderové rozdiely badateľné v Turecku, Rusku a Španielsku, kde má o svoju bezpečnosť strach vždy o 12 percent viac žien ako mužov.
V Hongkongu, Belgicku a Holandsku sa ale naopak o niečo viac obávajú muži.