Vychádza kniha rozhovorov s prezidentom Milošom Zemanom

Vychádza kniha rozhovorov s prezidentom Milošom Zemanom Foto: hrad.cz

Na pulty se dnes dostává nová kniha rozhovorů prezidenta Miloše Zemana, které poskytl v uplynulých dvou letech Parlamentním listům.

 

 

Kromě 25 rozhovorů, které s prezidentem na rozličná aktuální politická témata vedl Radim Panenka a která byla v průběhu času zveřejněna na zpravodajském webu, obsahuje i komentáře Zemanova mluvčího Jiřího Ovčáčka a dosud nepublikované snímky hradní fotografky Hany Brožkové. Knihu chce Zeman představit při návštěvě Pardubického kraje v polovině září.

Publikace, kterou vydává nakladatelství Olympia, vychází pod názvem Tato země je naše. Autor si tak vypůjčil větu ze závěru Zemanova vánočního projevu z roku 2015, ve kterém se vyhranil proti zastáncům migrace. Právě uprchlická otázka je styčným bodem velké části rozhovorů. Prezident se v nich vyjadřuje i k dalším tématům české i zahraniční politiky a k aktuálnímu dění.

Každý z rozhovorů doprovází krátký Ovčáčkův komentář, ve kterém hájí názory prezidenta i jeho přístup k dané problematice nebo komentuje situaci kolem Zemana a kritizuje jeho oponenty. "Rozhovor by měl být živý. Měl by být dialogem dvou lidí, nikoliv jen automatem otázka - odpověď. Jsem velmi rád, že tato kniha obsahuje skutečně živé rozhovory," uvedl Ovčáček o knize v jenom z komentářů.

Všechny rozhovory, které kniha obsahuje, Zeman poskytl Panenkovi a Parlamentním listům. Tedy médiu, které s ním vede největší počet rozhovorů. Patří společnosti Our Media, která spoluvlastní senátor Ivo Valenta. Parlamentní listy fungují od roku 2010, jejich průměrná měsíční návštěvnost je zhruba půl milionu reálných uživatelů. Podle výzkumu Masarykovy univerzity jsou Parlamentní listy vnímány jako přechod mezi seriózními médii a šedou zónou prokremelské manipulace. Think tank Evropské hodnoty Parlamentní listy zařadil mezi nejvlivnější dezinformační weby.

Zeman chce podle Ovčáčka knihu představit 14. září při své návštěvě Pardubického kraje. Během svého působení v prezidentském úřadu dosud žádnou knihu sám nevydal. Výrazně se tak liší od svého předchůdce Václava Klause, který se publikační činnosti věnoval velmi pilně. Ke každému roku svého prezidentování vydal soubory projevů, článků a esejí, napsal také například zápisky ze svých cest.

Sledujte dianie v českých médiách.