Na Srí Lanke povolili exhumáciu tela zavraždeného novinára

Srilansky súd dnes povolil exhumáciu pozostatkov novinára lasantha Vikrematungeho, ktorý bol zavraždený pred siedmimi rokmi. Bol šéfredaktorom denníka Sunday Leader a venoval sa téme korupcie vo vláde. V materiáli, ktorý vyšiel po jeho zavraždení, predpovedal, že ho vláda nechá zlikvidovať. Organizácia Spojených národov pre výchovu, vedu a kultúru (UNESCO) mu posmrtne udelila cenu tlačovej slobody.

O povolenie na exhumáciu súd požiadala podľa súkromnej srílanskej televízie Maharadža polícia. Chce, aby pozostatky prezrel lekársky tím, pretože posudkami dvoch lekárov, ktorí telo videli po smrti, si navzájom odporujú. Podľa jedného Vikrematunge zomrel na následky strelných poranení, podľa druhého jeho zranenia nepochádzali zo strelnej zbrane.

Vikrematunge patril k najotvorenejším kritikom niekdajšieho prezidenta Mahinda Radžapakseho, ktorého aj s jeho vládou vinil z korupcie. Za Radžapakseho režimu zmizlo, bolo zavraždených alebo unesených veľa ľudí a vinníci neboli potrestaní. Nová vláda, zvolená vlani, obnovila vyšetrovanie týchto prípadov.

Vikrematunge bol zavraždený 8. januára 2009 na okraji Kolomba, keď išiel do práce.