Mugabeho socha sa stala terčom posmechu

 

Živú diskusiu a posmešky na twitteri vzbudila jedna zo sôch predstavujúcich zimbabwianskeho prezidenta Roberta Mugabeho, ktorú dlhoročný vodca tohto štátu na juhovýchode Afriky dostal minulý piatok. Podľa denníka Zimbabwe Herald sa však Mugabemu obe diela páčia, vrátane kritizovanej, doľava sa nakláňajúcej sochy, ktorá diktátora spodobňuje v okuliaroch so silnými obrúčkami a so vztýčenou rukou.

"Ľudia, ktorí sochu vyrobili, a každý vládny úradník, ktorý ju videl a nezničil, by mali byť obvinení z velezrady," uvádza napríklad jeden z príspevkov, citovaný americkým denníkom The Washington Post. Ďalší užívateľ napísal, že Mugabe vyzerá, ako by sa chystal odštartovať.

Autorom sochy je rešpektovaný miestny sochár Dominic Benhur, ktorý vystavoval po celom svete. Niektorí ľudia si tak kládli otázku, či sa umelec Mugabemu vlastne neposmieva. Sám tvorca to ale v rozhovore so Zimbabwe Herald poprel. Ide vraj o jeho osobný štýl.

92-ročný Mugabe, ktorý vládne krajine už 36 rokov, sa stal terčom vtipov na sociálnych sieťach už skôr - napríklad keď vlani vláda popierala fakt, že prezident počas jednej akcie spadol. Incident pritom zachytili kamery. Ľudia potom na sociálnych sieťach zdieľali vtipne upravené fotky incidentu.