Pred desiatimi rokmi bola zavraždená novinárka Anna Politkovská

Pred desiatimi rokmi bola zavraždená novinárka Anna Politkovská Foto: Amnesty.org

 

 

Anna Politkovská, ktorú zavraždili pred desiatimi rokmi, 7. októbra 2006, patrila k najznámejším ruským novinárom a obhajcom ľudských práv. Vo svojich článkoch tvrdo pranierovala porušovanie práv civilistov ruskými jednotkami v Čečensku a bola nemilosrdným kritikom Kremľa na čele s Vladimírom Putinom. Kriticky sa vyjadrovala aj o policajnej a justičnej "mafii" v Rusku. Za svoju činnosť získala mnoho prestížnych cien, zároveň čelila mnohým hrozbám.

Do Čečenska prišla prvýkrát v roku 1998. Od druhej čečenskej vojny, ktorá vypukla o rok neskôr, bola na Kaukaze viac ako päťdesiatkrát. Vo februári 2001 bola v Čečensku uväznená, a potom vyhostená, vzápätí publikovala informácie o ľuďoch, ktorí miznú v Čečensku bez stopy. Kvôli kritickým článkom z Čečenska sa Politkovskej niekoľkokrát vyhrážali smrťou.

 

Dva roky po jej smrti vyvolal škandál prvý proces s údajnými spolupáchateľmi vraždy. Porota vtedy pustila obžalovaných pre nedostatok dôkazov na slobodu, najvyšší súd potom vrátil prípad prokuratúre na došetrenie. Až v júni 2014 poslal súd za vraždu Politkovskej do väzenia na doživotie Lom-Aliho Gajtukajeva a Rustama Machmudova. Traja ďalší páchatelia dostali vysoké tresty väzenia. Za organizátora vraždy bol okrem Gajtukajeva označený bývalý policajt Sergej Chadžikurbanov, dostal 20 rokov.

Politkovská pochádzala z rusko-ukrajinskej rodiny. Narodila sa 30. augusta 1958 v New Yorku, jej rodičia pôsobili v diplomatických službách pri OSN. Po vyštudovaní fakulty žurnalistiky na Moskovskej štátnej univerzite nastúpila do denníka Izvestija, potom pracovala aj pre podnikové noviny vtedy monopolných aeroliniek Aeroflot alebo v týždenníku Obščaja gazeta. Nakoniec zakotvila v denníka Novaja gazeta, do ktorého prispievala až do svojej smrti. Spolupracovala aj s množstvom iných periodík, televíziou a rozhlasom a prednášala, často aj v zahraničí.