Román novinárky Dievča vo vlaku ide aj do kín

Román novinárky Dievča vo vlaku ide aj do kín Reprofoto trailer

Románu Dievča vo vlaku britskej spisovateľky Pauly Hawkins sa predalo vo svete milióny kusov a kniha patrí medzi najúspešnejšie knihy posledných rokov.

 


Do kín teraz vstúpila filmová podoba knihy a prichádza pokračovanie.

 

Detektívka Dievča vo vlaku rozpráva príbeh alkoholičky Rachel, ktorá každý deň v rovnaký čas jazdí prímestským vlakom do Londýna. Pozoruje pri tom idylický život mladého páru v jednom z domčekov vedľa železničnej trate. Potom ale zbadá niečo, čo vidieť nemala. Čitateľ však do poslednej chvíle nevie, čo sa vlastne udialo.

Paula Hawkins je známa predovšetkým v novinárskych kruhoch, kde pôsobila pätnásť rokov. Svoje skúsenosti s prácou novinárky ju inšpirovali pri písaní debutu – Dievča vo vlaku. Kniha vyšla prvýkrát na Slovensku vlani, databázy kníh ju vďaka hlasovaniu čitateľov vyhlásili za Knihou roka 2015. Autorka Paula Hawkins je podľa časopisu Glamour autorkou roka.

Literárni kritici a prestížne magazíny venujúce sa beletrii, označili knihu Dievča vo vlaku za jeden z významných knižných trilerov posledných rokov. Hawkinsovej spisovateľský prejav viacerí prirovnávajú ku Gillian Flynnovej. Aautorské práva pre sfilmovanie knihy boli predané filmovej spoločnosti Dream Works.

Minulý týždeň do kín vstúpila filmová adaptácia, ktorej režisérom je Američan Tate Taylor. V hlavnej úlohe sa objavila Emily Blunt, o ktorej sa v súvislosti s týmto filmom hovorí ako o kandidátke na Oscara.

Aj film už po prvom týždni sa posúva na popredné priečky návštevnosti.  Kniha teraz vychádza v druhom vydaní aj s filmovou obálkou.

Britská spisovateľka Paula Hawkins sa narodila v roku 1972 v Harare v Zimbabwe. Jej otec bol profesorom ekonómie a novinár. V roku 1989 sa presťahovala do Londýna a neskôr študovala filozofiu, politológiu a ekonómiu na univerzite v Oxforde. Pracovala ako novinárka v The Times. Potom pracovala pre rôzne nakladateľstva na voľnej nohe, napísala knihu finančného poradenstva pre ženy The Money Goddness a pod menom Amy Silver štyri diely romanticky ladených komediálnych fikcií. Podľa časopisu Forbes vďaka knihe Dievča vo vlaku zarobila vyše desať miliónov dolárov.

kniha teraz vychádza v druhom vydaní s filmovou obálkou.