Britský seriál Lokomotíva Tomáš sa predstaví v Česku ako muzikál

Aj v siedmich mestách v Českej republike uvedú britský seriál Lokomotíva Tomáš ako muzikál v prevedení tuzemských umelcov. V programe s názvom Tomáš zachraňuje cirkus s jedenástimi piesňami s českými textami Pavla Cmírala a s tancom sa v rôznych úlohách predstavia Jitka Asterová, Václav Knop, Marika Šoposká, Ivana Korolová a mnoho ďalších hercov.

Prvé predstavenie sa uskutoční 9. decembra v plzenskej Home Monitoring Arena. O deň neskôr sa predstavia v hale na pražskom Výstavisku a následne zavíta do arén v Brne, Ostrave, Českých Budějoviciach, Pardubiciach a Liberci. Po každom predstavení sa bude konať stretnutie s hercami a hlavnými predstaviteľmi.

"Lokomotíva Tomáš je ako dieťa, ktoré robí ľudské chyby, ktoré sa potom snaží napraviť, a vždy to nejako dobre dopadne. Deti sa v tom príbehu vidia," povedala ČTK herečka a režisérka Ivana Korolová.

Figúrky zo seriálu v sedemdesiat minútovom muzikálovom predstavení ožijú vďaka licencii z Veľkej Británie, ktorá umožní aj vytvorenie nových postáv. Na javisku budú tri hovoriace lokomotívy v reálnej veľkosti ovládané hercami. Scéna i kostýmy dorazia z Holandska, kde sa bude putovný projekt pred českou premiérou nachádzať. Vo veľkých halách, kde sa bude predstavenie hrať, zaberie scéna polovicu plochy. Dianie na javisku bude prenášané na projekčnú plochu a oživí ho Jitka Asterová v úlohe televíznej reportérky. "Mám určité mantinely, ale môžem si predstavenie vyšperkovať a urobiť podľa seba," uviedla režisérka Korolová. Dodala, že predstavenie by malo pobaviť návštevníkov od štyroch do sto rokov.

"Bolo by skvelé, keby to prišlo vtipné aj rodičom, ktorí budú na predstavenie sedieť s deťmi. Scenár je pestrý, nechýba v ňom cirkus, čo poskytuje nové možnosti pre dramaturgiu," podotkol Václav Knop, ktorý svoj hlas prepožičal okrem iného postave majora Franka Burnsa zo slávneho seriálu MASH.

Dobrodružstvo animovanej lokomotívy Tomáš a jej priateľov sledujú pri televíznych obrazovkách milióny detí po celom svete už viac ako 30 rokov. Seriál vznikol na začiatku osemdesiatych rokov podľa kníh Dobrodružstvá rušňa Tomáša od reverenda W. V. Awdryho. Prvýkrát sa na televíznej obrazovke objavil v roku 1984 a od tej doby je vysielaný nepretržite. Jeho prvých 52 dielov nahovoril v pôvodnom znení bubeník Beatles Ringo Starr.