Chystajú sa nové pravidlá online vysielania

 

Európsky parlament dal v utorok zelenú začatiu rozhovorov s Radou o konečnej podobe normy, ktorá divákom a poslucháčom v EÚ zabezpečí širší online prístup k programom televíznych a rozhlasových staníc.

Poslanci pomerom hlasovaním podporili návrh mandátu EP na rokovania so zástupcami členských štátov, ktorý v novembri vypracoval Výbor EP pre právne veci (JURI).

Nové pravidlá sú reakciou na rastúci dopyt používateľov internetu v EÚ po online obsahu rozhlasových a televíznych staníc. Text nariadenia z dielne výboru JURI by mal zjednodušiť proces zúčtovania autorských práv a uľahčiť tak vysielateľom sprístupnenie ich spravodajských a publicistických programov prostredníctvom internetu v ďalších členských štátoch EÚ.

Vysielatelia musia v súčasnosti zrealizovať celý proces zúčtovania autorských práv vo veľmi krátkom čase a pre každú krajinu, v ktorej sprístupňujú svoje online spravodajské a publicistické programy. Nové pravidlá by im umožnili zúčtovať autorské práva len raz - vo svojom domovskom členskom štáte. Proces zúčtovania by sa zjednodušil aj pre operátorov, ktorí ponúkajú predplatené vysielacie balíky.

Poslanci však zároveň zdôraznili dôležitosť umožnenia geografického blokovania v prípade, ak sa na tom zmluvne dohodnú držitelia autorských práv s vysielateľom.