Rodina zavraždenej maltskej novinárky sa musela postaviť pred súd

Rodina zavraždenej maltskej novinárky sa musela postaviť pred súd Foto: FB Matthew Caruana Galizia

Rodina zavraždenej maltské novinárky Daphne Caruanovej Galiziovej dnes stala pred súdom kvôli žalobe pre urážku na cti.

 Tú proti investigatívnej žurnalistke podal už skôr minister financií.
Na Malte súdne procesy smrťou žalovaného nekončia, ale prechádzajú na dedičov, rodine hrozí pokuta až 11.000 eur a ďalšie procesy, napísala agentúra AP.

Novinárka obvinila ministra, že bol v Nemecku počas vládnej návštevy v erotickom salóne. Minister Chris Cardona, ktorý sa dnešného súdu nezúčastnil, toto obvinenie poprel. Prípad bol odročený na december.

"Chcel by som, aby bolo jasné, že si v súdnom konaní prajeme pokračovať," povedal pred súdom jeden zo synov novinárky Matthew Caruana Galizia. "Chris Cardona má záujem na tom, aby sa súd ďalej neviedol," dodal syn novinárky podľa denníka The Malta Independent.

Novinárka zahynula v pondelok. Pod jej auto niekto umiestnil bombu, zrejme semtex. Krátko potom, čo vyšla z domu, explózia odhodila auto ďaleko do poľa. Vyšetrovatelia uviedli, že bomba bola odpálená na diaľku mobilným telefónom. Maltská vláda v sobotu ponúkla milión eur a ochranu za informácie o tom, kto novinárku zavraždil.

Caruanová Galiziová písala do niekoľkých maltských novín i časopisov a viedla vysoko sledovaný blog. V článkoch sa zameriavala na miestne zločinecké organizácie, politikov, obchodníkov a ďalších vplyvných ľudí. Nemálo z nich proti nej podalo žalobu. Denník The Malta Independent kontaktoval pri neuzatvorených súdnych sporoch všetkých 12 osôb, ktoré žurnalistku žalovali pre urážku na cti, a iba dve z nich uviedli, že po smrti Caruanovej Galiziovej od žaloby upustia.

Novinárka v poslednej dobe zbierala informácie o pašeráctve ropy z líbyjskej rafinérie tamojšími milíciami. Talianski prokurátori dva dni po jej smrti oznámili, že rozbili pašerácku sieť, ktorá prepravovala ropu získanú na čiernom trhu do Talianska a do ďalších európskych krajín. Uviedli, že im k tomu pomohli Malťania, ktorí boli do pašovania zrejme zapletení, napísala agentúra AP.