Vyhlásenie Roberta Fica k vražde novinára Jána Kuciaka Foto: ÚV SR

Vyhlásenie Roberta Fica k vražde novinára Jána Kuciaka

26.02.2018 11:34 | Tlač | mk

Vo Veľkej Mači zavraždili reportéra Aktualít Jána Kuciaka a jeho partnerku. Podľa policajného prezidenta Tibora Gašpara išlo pravdepodobne o úkladnú vraždu súvisiacu s novinárskou prácou Jána Kuciaka, ktorý sa venoval v článkoch hlavne daňovým podvodom.  Ján Kuciak mal síce len 27 rokov no patril medzi najlepších investigatívnych novinárov na Slovensku. Venoval sa hlavne podozreniam z daňových podvodov, písal často o kauzách spojených so stranou Smer-SD.

Podrobnosti o vražde:

V tejto súvislosti zverejnil predseda vlády Robert Fico toto vyhlásenie:

Vražda dvoch mladých ľudí je ohavným činom za akýchkoľvek okolností a nesmie mať v našej spoločnosti miesto. Ak by sa ukázalo, že smrť investigatívneho reportéra súvisela s neho novinárskou prácou, išlo by o bezprecedentný útok na slobodu tlače a demokraciu na Slovensku.

Všetky slovenské vlády od roku 1998 rešpektovali úlohu médií v slovenskej spoločnosti a vnímali slobodu tlače ako nezastupiteľnú súčasť demokratického zriadenia. Svedčia o tom aj trvalé popredné miesta Slovenska v rešpektovanom rebríčku slobody tlače na svete, zostavovanom organizáciou Reportéri bez hraníc, kde sme napríklad vlani obsadili 17. priečku. Ani strana Smer počas svojej jednofarebnej vlády, napriek vecným výhradám ku kvalite žurnalistickej práce, neurobila žiadne opatrenia, ktoré by slobodu médií na Slovensku obmedzili.

Vraždu dvoch mladých ľudí, tak ako všetky podobné prípady, je potrebné čo najskôr vyšetriť, odhaliť jej páchateľov a potrestať ich. Vláda Slovenskej republiky bude v rámci svojich právomocí maximálne nápomocná, aby orgány činné v trestnom konaní i ďalšie bezpečnostné zložky mohli v tomto prípade čo najefektívnejšie konať. Odmietame však politické zneužívanie tejto tragédie, ktoré takmer okamžite spustila slovenská opozícia.

Tlačový a informačný odbor
Úrad vlády SR

Úrad vlády zároveň informoval, že v súvislosti s vraždou Jána Kuciaka bude dnes o 12:00 v sídle Generálnej prokuratúry mimoriadne stretnutie premiéra, generálneho prokurátora SR Jaromíra Čižnára, ministra vnútra SR Roberta Kaliňáka, prezidenta Policajného zboru SR Tibora Gašpara a riaditeľa Slovenskej informačnej služby Antona Šafárika.

1. Slovensko kleslo na rebríčku slobody tlače. Príčinou sú útoky Fica, vražda novinára aj situácia v RTVS

Svetová novinárska organizácia Reportéri bez hraníc (RSF) dnes zverejnila pravidelný Index slobody tlače. Slovensko sa na rebríčku opäť prepadlo oproti minulému roku o 8 priečok. Je na 35 mieste.

RTVS v súvislosti s úmrtím televíznej hlásateľky a teatrológa mení program

2. RTVS v súvislosti s úmrtím televíznej hlásateľky a teatrológa mení program

RTVS v súvislosti s úmrtím prvej internej televíznej hlásateľky Blaženy Kočtúchovej a teatrológa Jaroslava Blaha mení program.

Hypotéka roka: Slovenská sporiteľňa zvíťazila s veľkým náskokom

3. Hypotéka roka: Slovenská sporiteľňa zvíťazila s veľkým náskokom

Slovenská sporiteľňa získala ocenenie Hypotéka roka, ktoré udeľuje týždenník Trend v spolupráci s Fincentrom. V hodnotení odbornej poroty dominovala vo všetkých hodnotených kritériách, spravidla s vysokým odstupom.

DM drogéria spúšťa testovanie plniacich staníc na niektoré prostriedky

4. DM drogéria spúšťa testovanie plniacich staníc na niektoré prostriedky

V sobotu spustila obchodná sieť DM vo vybraných filiálkach testovanie ekologickej služby – plniacich staníc na pracie a čistiace prostriedky.

5. V ČR vlani riešili 11 trestných oznámení súvisiacich s obsahom konšpiračných webov

Na šírení xenofóbie v ČR sa výrazne podieľali konšpiračné weby.

6. Pozrite sa, ako vytvorili falošné video o moslimovi na katedrále pri vzniku požiaru (VIDEO)

Dôvod vzniku požiaru katedrály Notre-Dame v Paríži je stále neznámy. Francúzske úrady vyhlásili, že zatiaľ nič nenasvedčuje tomu, že išlo o úmysel a podpaľačstvo.

7. Mobil za volantom bez rizika. Aplikácie Android Auto a Apple CarPlay chránia vodičov

Hoci počet tragických dopravných nehôd na Slovensku dlhodobo klesá, vlani na našich cestách napriek tomu zomrelo až 229 osôb. Podľa niektorých odborníkov sú za poklesom týchto čísel modernejšie a bezpečnejšie autá, keďže podobný trend môžeme sledovať v takmer všetkých krajinách Európskej únie.

Požiar katedrály vyvolal záplavu konšpirácií o tom, kto to spôsobil

8. Požiar katedrály vyvolal záplavu konšpirácií o tom, kto to spôsobil

Požiar parížskej katedrály Notre-Dame vyvolal na internete záplavu lživých správ a sprisahaneckých teórií.

Riaditeľ vládnej letky vysvetľuje, aká je pravda o chemtrails (VIDEO)

9. Riaditeľ vládnej letky vysvetľuje, aká je pravda o chemtrails (VIDEO)

Jedným z najobľúbenejších a najprimitívnejších hoaxov, ktoré už roky šíria konšpirátori je hrozba chemtrails – ide o teóriu, že lietadla do ovzdušia rozprašujú rôzne škodlivé baktérie, vírusy a iné látky s cieľom poškodzovať krajinu, civilizáciu.

4ka pokrýva rýchlym roamingom európske krajiny

10. 4ka pokrýva rýchlym roamingom európske krajiny

Rýchle dáta nepoznajú hranice. V čoraz väčšom počte krajín môžu Štvorkári využívať už aj rýchly 4G medzinárodný roaming. Pred letnou sezónou operátor sprístupnil rýchle 4G dáta v roamingu v ďalších 21 krajinách.