Vražda slovenského novinára pobúrila svetové médiá aj lídrov EU

Vražda slovenského novinára pobúrila svetové médiá aj lídrov EU Foto: Aktuality.sk


Poprední politici Európskej únie dnes vyjadrili ohromenie nad vraždou slovenských investigatívneho novinára Jána Kuciaka a jeho partnerky; o zavraždení reportéra píšuceho o údajných daňových podvodoch podnikateľov spojených so slovenskou vládnou stranou informovali tiež svetové médiá.

Európska únia nemôže akceptovať, aby bol novinár zavraždený kvôli svojej práci, zdôraznil predseda Európskeho parlamentu Antonio Tajani a slovenské úrady vyzval na dôkladné vyšetrenie prípadu.

"Som otrasený hroznou správou o zavraždení Jána Kuciaka a jeho snúbenice. Odsudzujem tento zbabelý čin. Vraždenie či zastrašovanie novinárov nemajú miesto ani v Európe, ani v demokracii," vyhlásil predseda Európskej komisie Jean-Claude Juncker.

"Som šokovaný vraždou novinára v EÚ. Žiadna demokracia nemôže prežiť bez slobodnej tlače, a preto si novinári zaslúžia rešpekt a ochranu," uviedol prvý podpredseda Európskej komisie Frans Timmermans. "Spravodlivosť musí byť nastolená," zdôraznil.

"To, že novinári môžu vykonávať svoju prácu slobodne a bez ohrozenia na tele a živote, je predpokladom fungujúcej demokracie a funkčného právneho štátu. Nič, a už vôbec nie krutá vražda novinárov, ktorí vynášajú na svetlo pre niekoho nepríjemné pravdy, nesmie tento základ našich spoločností spochybniť, "povedal hovorca nemeckej vlády pre ČTK. Spolkový kabinet vyjadril sústrasť pozostalým a tiež presvedčenie, že slovenské úrady urobia všetko pre to, aby čin čo najrýchlejšie vyšetrili.

Slovenský podpredseda Európskej komisie Maroš Šefčovič novinárom oznámil, že je vraždou dvoch mladých ľudí hlboko otrasený. "Ich smrť nesmie nikoho nechať ľahostajným, pretože sloboda slova musí byť nedotknuteľná. Potrestanie tohto činu je morálnym imperatívom pre zdravie celej spoločnosti," uviedol Šefčovič. "Táto vražda ohrozuje slobodu tlače a demokraciu," vyhlásila česká eurokomisárka Věra Jourová.

Český minister zahraničia Martin Stropnický v Bruseli po dnešnom rokovaní ministrov zahraničných vecí krajín EÚ povedal, že prípad ho "veľmi zaskočil". Pevne vraj zatiaľ veria, že nebudú potvrdené špekulácie, podľa ktorých bola dôvodom zavraždenia novinára investigatívna práca. "Ja pevne verím, že to bola len nejaká ľudská tragédia," poznamenal Stropnický. Nevie si vraj predstaviť, že by súčasné Slovensko bolo štátom, ktorý by "nejaké problémy s novinárom" riešil týmto spôsobom.

Organizácia Reportéri bez hraníc (RSF) odsúdila vraždu investigatívneho novinára a vyzvala úrady na potrestanie páchateľov. Pripomenula, že Kuciak sa zameriaval na prípady daňových podvodov veľkého rozsahu. "Znovu bol v EÚ zbabelo zavraždený investigatívny novinár," uviedla Pauline Adèsová-Mévelová, vedúci pobočky RSF pre EÚ a Balkán.

Podľa RSF je to v EÚ za posledných desať rokov po piatykrát, čo bol zavraždený žurnalista: po minuloročnom zavraždení Daphne Caruanovej Galiziovej, masakry siedmich žurnalistov časopisu Charlie Hebdo v januári v Paríži, zastrelení gréckeho novinára Sokratias Guiolasa v roku 2010 a zavraždení chorvátskeho žurnalistu Iva Pukaniča výbuchom bomby v roku 2008. Organizácia tiež pripomenula, že na rebríčku slobody tlače, zostavenom RSF vlani, sa Slovensko nachádza na 17. priečke, po poklese o päť miest v predchádzajúcom roku.

 

O zastrelenie slovenského investigatívneho reportéra a jeho priateľky podrobne informovali v agentúrnych správach napríklad americké denníky The Washington Post a The New York Times, stanica CNN, britský denník The Guardian, či Belehradská rozhlasová stanica B-92. Francúzsky denník Le Figaro pripomenul, že Kuciakov posledný uverejnený článok sa týkal možných daňových podvodov spojených s luxusným bytovým komplexom v Bratislave. O vražde novinára a o tom, že vláda vypísala odmenu za informácie vedúce k vrahom, píšu tiež ukrajinské a ruské médiá, od populárneho denníka Komsomoľskaja pravda po vládny denník Rossijskaja gazeta.