Slovensko kleslo v rebríčku Slobody tlače, pre vraždu novinára, aj správanie sa Fica či Rezníka

Slovensko kleslo v rebríčku Slobody tlače, pre vraždu novinára, aj správanie sa Fica či Rezníka Foto: Omédiách.com

Miera slobody tlače sa na Slovensku za posledný rok výrazne znížila, vyplýva to z každoročnej správy medzinárodnej mimovládnej organizácie Reportéri bez hraníc (RSF).

 

Kým v roku 2017 bolo Slovensko na 17 priečke spomedzi 180 krajín sveta, teraz kleslo o desať miest na 27 priečku.
Najväčší slobodu poskytuje médiám Nórsko, Švédsko, Holandsko a Fínsko. Slove nsko na rebríčku predbehla napríklad Kostarika, Estónsko, Portugalsko, Cyprus, Ghana či Namíbia. Za Slovenskom sa ocitli: Česká republika (34), Poľsko (53) aj Maďarsko (73).

Organizácia v svojej správe upozornila na vraždu novinára Jána Kuciaka, ktorá vyvolala na Slovensku „nevídané politické zemetrasenie." Do správy sa dostala aj informácia o tom, že Kuciak chystal článok o údajných vzťahoch medzi talianskou mafiou a vládnou stranou Smer-SD a o údajnej sprenevere finančných prostriedkov EÚ. „V nedokončenom článku zverejnenom po jeho smrti obvinil premiéra Róberta Fica z priamej účasti.“

Správa spomína, protesty, aj odchod Fica a ďalších ľudí z vlády. Reportéri bez hraníc upozorňujú na útoky Fica a ďalších politikov na novinárov. Špeciálne spomínajú prípad, keď bývalý premiér v novembri 2016 nazval novinárov "špinavé prostitútky" a obvinil ich z toho, že sa pokúsili poškodiť predsedníctvo SR v EÚ.

„Keďže neexistujú silné inštitúcie, ktoré by ich mohli chrániť, novinári na Slovensku sú čoraz viac vystavení všetkým druhom obťažovania, zastrašovania a zneužívania."

RSF pripomía, že Kuciakova vražda oživila otázky o nevysvetliteľných zmiznutiach dvoch novinárov, jeden v roku 2008 a druhý v roku 2015, a otázku bezpečnosti novinárov.

RSF upozorňuje aj na majetkové pomery. V posledných rokoch získali slovenské médiá, ktoré predtým vlastnili popredné medzinárodné mediálne spoločnosti, miestni oligarchovia, ktorých hlavné obchodné záujmy sú mimo žurnalistiky.

RTVS je podľa RSF za súčasného riaditeľa Jaroslava Rezníka ohrozená. Upozorňujú, že Rezník od augusta 2017 pozastavil jediný investigatívny televízny program v krajine.
RSF zároveň kritizujú ustanovenia trestného zákona, na základe ktorého hrozí stále novinárom na Slovensku väzenie.