Konštruktéra Madsena odsúdili za vraždu novinárky na doživotie

Konštruktéra Madsena odsúdili za vraždu novinárky na doživotie Reprofoto: eoutube/euronews

V Dánsku bol dnes k doživotnému trestu väzenia odsúdený konštruktér Peter Madsen, ktorý bol uznaný vinným, že na svojej ponorke vlani v auguste mučil a potom zavraždil švédsku novinárku Kim Wallovú.

 

Madsen vraždu novinárky už skôr poprel.

Konštruktér tvrdil, že žena zomrela jeho plavidla nešťastnou náhodou. Priznal však, že sa telá následne rozhodol zbaviť, rozrezal ho a hodil do mora. Ponorku potom nechal zámerne stroskotať, sám sa ale zachránil.

Zločinci odsúdení v Dánsku na doživotie si v priemere odsedia vo väznici 16 rokov, píšu tlačové agentúry.

Madsen povedal, že je "naozaj, naozaj zarmútený z toho, čo sa stalo". Podľa žalobcu Jakoba Bucha-Jepsena však chcel konštruktér spáchať "dokonalý zločin" tým, že telo bez hlavy zaťažil a hodil do mora v kodanskej zátoke Koge.

"Mal ideálny zločinný plán, ako sa zveril jednej priateľke v SMS," konštatoval Buch-Jepsen.

Madsen svoje výpovede niekoľkokrát zmenil a ponúkol celkom tri verzie príbehu. Najskôr tvrdil, že novinárka zomrela nešťastnou náhodou, keď na ňu spadol ťažký poklop ponorky. Keď to pitva vyvrátila, snažil sa vyšetrovateľa presvedčiť, že sa nadýchala oxidu uhoľnatého vo vnútri jeho podomácky vyrobeného plavidla, zatiaľ čo on sám bol na jeho vonkajšej palube. Madsen však priznal, že sa telá následne rozhodol zbaviť, rozrezal ich a hodil do mora.

Pitva okrem iného odhalila 14 poranení v oblasti genitálií obete, čo podľa prokuratúry nasvedčovalo sexuálnej povahe činu. Príčinu úmrtia novinárky nemožno určiť s istotou, ale jej pľúca vraj vykazovali črty mechanického dusenia, ktoré mohlo nastať pri podrezaní alebo udusení obete.

Brutálnemu násilnému činu však podľa AFP nasvedčujú aj povahové rysy Madsena. Žalobca okrem iného poukázal na skutočnosť, že pred činom do internetového vyhľadávača zadával kľúčové slová "žena", "sťatie" a "umieranie".

Na súde tiež zavážili animované filmy, ktoré sa našli v jeho počítači a ktoré ukazovali prebodnuté, obesené alebo popravené ženy. "Nebolo to sexuálnej povahy. Pozerám sa na tieto videá, aby som plakal a cítil emócie," obhajoval sa Madsen.

Prokuratúra už skôr uviedla, že Madsen čin chladnokrvne naplánoval; na palubu si okrem iného vzal nástroje, ktoré so sebou bežne nevozil - pílu, skrutkovače a nože, ktoré k ničomu inému nepotreboval. Tými potom Wallovú mučil. Novinárku údajne priviazal za ruky, nohy a hlavu, bil ju, rezal, bodal a až potom zavraždil. Na mŕtvom tele novinárky sa vraj tiež sexuálne uspokojil, potom telo rozrezal a vhodil do mora.

Trup novinárky bez končatín a hlavy našiel desať dní po jej zmiznutí cyklista na pláži na kodanskom predmestí. O niekoľko týždňov neskôr našli policajní potápači ďalšie časti tela v plastových vreciach zaťažených kovom v zátoke Koge.

Madsen približne štyridsaťtonové a 18 metrov dlhé plavidlo UC3 Nautilus skonštruoval, a vytvoril tak najväčší amatérsky postavenú ponorku na svete.