Prehovoril otec zavraždeného novinára Jozef Kuciak: Za útokom vidím „našich ľudí“

Prehovoril otec zavraždeného novinára Jozef Kuciak: Za útokom vidím „našich ľudí“ Reprofoto TV Markíza

Otec zavraždeného novinára Jozef Kuciak včera s manželkou v Bratislave prebral Cenu transparentnosti za odvážnu investigatívnu prácu a odhaľovanie korupcie, ktorú jeho synovi Jánovi Kuciakovi in memoriam udelila americká ambasáda.

 

So situácie, ktorá nastala dva mesiace po vražde jeho syna je sklamaný. "Zatiaľ sa nemení nič, všetko zostalo po starom. Vymenilo sa pár tvárí,“ povedal v rozhovore pre Denník N.
Kuciakov otec bol voličom Smeru, dokonca Smer v rozhovore so synom často obhajoval a mnohé články syna v minulosti ani nedočítal. Dnes je na prácu svojho syna hrdý a Smeru neverí. Podľa neho nestačí, že Fico odstúpil, lebo „naši ľudia“ sú tam stále. "Ľudia by mali ísť do ulíc. Toto nie je žiadna zmena. Vidíme, že len hrajú o čas. Čakal som dosť dlho, že sa niečo vyrieši, ale nestalo sa nič."

To, že Fico naznačil, že verejné zhromaždenia boli zorganizované zo zahraničia, a strašil Sorosom, ho urazilo. „Koho by to neurazilo? Čakal by som to od nejakej babky osemdesiatročnej, ktorá verí na židojašterov a podobné veci, ale že to povie premiér, ktorý tu horekoval, aký je proeurópsky, tak to ma dostalo. Podobne ako výrok, že sa nezaujíma o minulosť slečny Troškovej. Tak čo ho vlastne na nej zaujímalo, keď minulosť nie?,“ povedal Jozef Kuciak.

Telefonát Kočnera jeho synovi považuje za vyhrážanie a neverí žiadnej talianskej stope. „Neverím žiadnej talianskej stope, mafii. Teraz som si preštudoval pár kníh o mafii, ako odstraňujú ľudí. To, že by bol kdesi v betóne, alebo vybuchne bomba, alebo ho odpravia na ulici, to by bola mafia. Lenže to, že prídu do jeho domu a zabijú ho s jeho snúbenicou? Mafia je vlastne rodina, ženy boli skôr mimo vendetty, preto sa mi nechce veriť verzii o talianskej mafii. Toto je podľa mňa od našich ľudí. To mi nikto nevyhovorí,“ povedal.