Poslanci neschválili návrhy, ktoré mali pomôcť novinárom

Poslanci neschválili návrhy, ktoré mali pomôcť novinárom Ilustr.foto: FB P. Pellegrini

V utorok parlament hlasoval aj o 5 návrhoch zmien viacerých zákonov, ktoré mali viac chrániť médiá a novinárov alebo im uľahčiť prácu..


Návrhy, ktoré predložili parlamentu predseda SPOLU Miroslav Beblavý a poslankyňa SPOLU Viera Dubačová, poslanci neschválili.

Zákony navrhovali znemožnenie podávania účelových žalôb na novinára či vydavateľa. Zároveň prinášali zahrnutie novinárov do kategórie chránených osôb v Trestnom zákone, aby boli útoky na nich posudzované prísnejšie. Prinášali ustanovenie povinnosti verejnoprávnych médií zabezpečiť tvorbu investigatívnej žurnalistiky – čiže túto povinnosť by mala RTVS a agentúra TASR. Poslanci navrhovali aj vytvorenie fondu pre podporu investigatívnej žurnalistiky a posilnenie povinnosti orgánov verejnej moci a verejných funkcionárov odpovedať na otázky novinárov.

Proti alebo sa zdržali či nehlasovali hlavne koaliční poslanci. No podporili ich bývalí ministri a dnes členovia poslaneckého klubu Smeru-SD Marek Maďarič (až na návrh vytvoriť fonf na podporu investigatívnej žurnalistiky) a členka poslaneckého klubu Most-Híd Lucia Žitňanská.

„Slovenskí novinári sú nebojácni, sú však pod dlhodobým ekonomickým a právnym tlakom. K nemu sa pridala v ostatných rokoch snaha oligarchov, najmä Penty a J&T, ovládnuť mediálny priestor. Vládna moc naďalej tvrdohlavo odmieta konštruktívne reagovať na zásadné udalosti, ktoré sa v našej spoločnosti odohrali v posledných mesiacoch. Som rád, že dvaja najrešpektovanejší ministri bývalej vlády sa postavili za návrhy SPOLU a hlasujú podľa potrieb spoločnosti a svedomia,“ povedal Beblavý.

Proti boli hlavne poslanci Kotlebovej strany, pri viacerých návrhoch sa zdržala či nehlasovala aj väčšina poslancov SaS.
 

Tu sú výsledky hlasovaní: