Holcová: Dôležité bude odhaliť, kto si vraždu Kuciaka objednal

Holcová: Dôležité bude odhaliť, kto si vraždu Kuciaka objednal Reprofoto youtube Investigace

Podľa českej novinárky Pavly Holcovej, ktorá spolupracovala so zavraždeným novinárom Jánom Kuciakom, bude dôležité odhalenie objednávateľa vraždy.

 

Ako však povedala pre ČTK, správy zo Slovenska ju napĺňajú ľahkým optimizmom. Holcová tak reagovala na informácie, že slovenská polícia dnes zatkla osem osôb podozrivých z vraždy Kuciaka a jeho partnerky Martiny Kušnírovej.

Česká novinárka v tejto súvislosti pripomenula vyšetrovanie vraždy maltskej investigatívnej novinárky Daphne Caruanovej Galiziovej z vlaňajšieho októbra. Obžalovaní z vraždy boli traja muži, ktorí vinu odmietajú. A polícia ďalej pátra po osobe, ktorá atentát zosnovala.

"Dúfam, že to nie je iba nejaká kozmetická policajná operácia, ktorá nás ako občiansku spoločnosť a novinárov má upokojiť, pretože to je to, čo sa stalo na Malte. Tam síce zadržali vrahov, nie sú však absolútne schopní dostať sa k informácii, kto vrahov objednal, čo je pre obe tie vraždy kľúčové," uviedla Holcová, ktorá s Kuciakom spolupracovala na nedokončenom článku o talianskej mafii na Slovensku a je zakladateľkou Českého centra pre investigatívnu žurnalistiku.

Správy zo Slovenska ju podľa jej slov napĺňajú ľahkým optimizmom. "Ja som tomu neverila, stále vo mne vyvoláva dosť otázok fakt, že by profesionálny vrah urobil vraždu, ktorá zvrhne vládu, a zostal na Slovensku približne 50 kilometrov od miesta činu. Avšak myslím si, že aj toto je teoreticky možné a je to taká nádej pre nás," vyhlásila Holcová s tým, že nájsť objednávateľa vraždy môže trvať ešte veľmi dlho.

Slovenská elitná polícia zatkla dnes ráno na juhu krajiny zrejme osem osôb podozrivých z februárovej vraždy.