Objednávateľ zaplatil za vraždu Kuciaka a Kušnírovej minimálne 70 tisíc eur (VIDEO)

Objednávateľ zaplatil za vraždu Kuciaka a Kušnírovej minimálne 70 tisíc eur (VIDEO) Reprofoto: FB TV/DenníkN

Prokuratúra a polícia dnes informovali o výsledkoch vyšetrovania vraždy Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej.

"Dôkazy, ktoré máme, sú veľmi veľmi silné, a je veľký predpoklad, že kauza bude dotiahnutá do úspešného konca," povedal na tlačovej besede generálny prokurátor Jaromír Čižnár.

Obvinenie bolo vznesené voči štyrom osobám - objednávateľke A.Z., strelcovi T.S., vodičovi M.M. a sprostredkováteľovi Z.A. . Obvinení sú z vykonania a plánovania úkladnej vraždy a ďalších trestných činov - nedovolené ozbrojovanie a neoprávnené vniknutie do rodinného domu.

"Objednávateľ zaplatil za vykonanie tejto vraždy minimálne 70 tisíc eur," povedal ďalší prokurátor. Z tejto sumy bolo zaplatených 50 tisíc a zbytok 20 tisíc bol starý dlh, ktorý mal sprostredkovateľ u objednávateľa a ktorý sa týmto mal kompenzovať. Je veľká pravdepodobnosť, že obvinená vyplatila tie peniaze, ale nie je isté, odkiaľ ich mala. Obvinená bola prekladateľkou Mariána Kočnera, ktorý bol krstným otcom jej dieťaťa. Čižnár odmietol odpovedať na otázku, či Kočner má alebo nemá niečo spoločné s prípadom. "Nemôžem vám to povedať."

Podrobnosti: V prípade vraždy Kuciaka a Kušnírovej obvinili aj tlmočníčku Kočnera

Predmetom plánovanej vraždy bol Ján Kuciak, Martina Kušnírová bola náhodná obeť.

Odporúčame aj: Pozrite sa, za koľko sú schopní vraždiť nájomní vrahovia v zahraničí

Prokurátor ocenil hlavne spoluprácu s Europolom. "Europol nám poskytol všetky zdroje a prostriedky. Europolu sme poskytli všetky informácie, ktoré sme mali...Ich pomoc je neoceniteľná, bola rýchla, promptná."

Polícia a prokuratúra poďakovali vyšetrovateľom ale aj novinárom. Zároveň kritizovali prácu novinárov, že zverejňovaním detailov z vyšetrovania sťažili prácu a vyšetrovatelia aj preto urýchlili zadržanie podozrivých. Akciu s krycím názvom NEWS v konečnom dôsledku hodnotia pozitívne.

Podozrivých zadržala polícia vo štvrtok a v piatok minulý týždeň. Pri raziách kriminalisti zaistili dve zbrane, zásobník aj náboj, ktorý sa zhoduje so strelivom použitým pri vražde. Okrem toho zabavili tri motorové vozidlá a mobilný telefón, ktoré boli využité pri vražde.

Polícia a prokuratúra popreli informácie, že by pri vyšetrovaní boli použité satelitné snímky americkej družice.

Vrahom je bývalý policajný vyšetrovateľ Tomáš Sz., kvôli viacerým disciplinárnym konaniam musel z polície odísť.

Niektorí zo štvorice obvinených boli už v minulosti odsúdení za iné trestné činy.

Aktualizácia 2.10.:

Advokát M. Kočnera poprel informácie, že by Kočner bol krstným otcom Aleny Zs. a že by využíval jej služby tlmočníčky. “Môj klient prehlasuje, že ako krstný otec je uvedený len na dvoch krstných listoch. Obe deti sú mužského pohlavia a dnes majú viac ako 30 rokov. Ďalej prehlasuje, že nikdy nevyužil tlmočnícke služby do talianskeho jazyka. Nikdy nezamestnával žiadnu tlmočníčku ani tlmočníka. Taktiež nikdy neobchodoval so žiadnymi talianskymi firmami. V meste Komárno bol len raz v živote a to pred rokom 1989,” informoval médiá Kočnerov obhajca Martin Pohovej.

Mama Aleny Zs. pre televíziu Joj opísala, ako vzniklo to, že Marián Kočner mal byť krstný otec Aleninej dcéry. „Boli na lyžovačke a Alenka nevedela vyjsť s autom hore a on išiel po ňu, a že aby ho nevolala pán Kočner, ale krstný otec."
"Vedel som, že má nejaký vzťah s týmto pánom, ale aký vzťah, to som neskúmal,“ povedal o Kočnerovi Marián Markovič, ktorý má s Alenou dcéru.



Tlačová beseda a video polície zo zásahu proti obvineným: