Obvinení pýtali po vražde Kuciaka viac peňazí, dom pred vraždou obchádzali viackrát

Obvinení pýtali po vražde Kuciaka viac peňazí, dom pred vraždou obchádzali viackrát Foto: Omediach.com

Špeciálny trestný súd zverejnil podrobnosti z prípravy aj samotnej vraždy novinára Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej.

 

 

Špecializovaný trestný súd, ktorý na obvinených po ich zadržaní uvalil väzbu, v odôvodnení verdiktu uviedol, že obvinení pred vraždou opakovane jazdili k bydlisku novinára a že po vražde a jej medializácii žiadali za vykonanie činu vyššiu sumu ako mali pôvodne sľúbenú a ktorú aj dostali.

Z vraždy sú obvinené štyri osoby, ktoré polícia zadržala. Podľa polície ide o vykonávateľa nájomnej vraždy Tomáša Szabóa, druhotnú objednavateľku zločinu Alenu Zsuzsovú, vodiča, ktorý Szabóa viezol, Miroslava Marčeka a sprostredkovateľa Zoltána Andruskóa.

Kuciak a Kušnírová boli zastrelení 21. februára v ich dome v obci Veľká Mača.

Z odôvodnenia skoršieho verdiktu Špecializovaného trestného súdu o väzbe obvinených, ktorý zverejnil denník Pravda, vyplýva, že obvinení vraždu pripravovali dlhšiu dobu. Objednávateľka vraždy oslovila jedného z obvinených na konci vlaňajška alebo na začiatku tohto roka a za vraždu mu sľúbila odpustiť dlh vo výške 20.000 až 25.000 eur a vyplatiť mu ďalších 50.000 eur. Dvaja zo štvorice obvinených potom vo februári opakovane jazdili v rôznych automobiloch k bydlisku novinára, jeden z nich sa tam pohyboval aj pešo.

Vrah podľa súdneho dokumentu v deň vraždy čakal zhruba dve hodiny pri dome Kuciaka. Večer potom do neho bez použitia násilia vstúpil, v kuchyni zbraňou kalibru 9 milimetrov zastrelil jednou ranou Kušnírovú a novinára dvoma ranami; podľa súdu nie je známe, ktorú obeť zastrelil ako prvú. Vrah potom z domu odišiel pešo k ihrisku, kde ho vyzdvihol ďalší z obvinených. Po tom, čo médiá informovali o vražde novinára, žiadali dvaja z obvinených ďalšiu nespresnenú sumu peňazí. Tú im podľa súdneho dokumentu obvinená vyplatila.

Mená obvinených súd vo zverejnenom rozhodnutí neuviedol. Z dokumentu tiež vyplýva, že podľa doterajšieho vyšetrovania nemala Zsuzsová osobný dôvod na objednávku vraždy novinárov a že bola len sprostredkovateľka.
Totožnosť objednávateľa doteraz nebola jednoznačne zistená a potvrdená. Podľa výpovede jedného z obvinených, objednávateľom vraždy mala byť osoba, ktorá je momentálne vo väzbe v inej trestnej veci, píše sa v uznesení.

Proti väzbe sa odvolali Szabó, Zsuzsová a Marček. Andruško podľa médií ako jediný začal s políciou spolupracovať. Ako skutočného objednávateľa vraždy investigatívneho novinára podľa médií označil podnikateľa s mafiánskym pozadím Mariana Kočnera. Z uznesenia vyplýva, že sa s kontroverzným podnikateľom Marianom Kočnerom pozná, je krstným otcom jej dcéry.

Podrobnosti: Anonymizované uznesenie Špecializovaného trestného súdu.

Najvyšší súd dnes zamietol odvolanie troch osôb obvinených z vraždy novinára Jána Kuciaka proti uvaleniu väzby. Trojčlenný senát Najvyššieho súdu označil ich sťažnosť proti tomuto opatreniu ako neodôvodnenú. ČTK to potvrdila hovorkyňa súdu Alexandra Važanová.