Kuciaka pred vraždou údajne sledoval aj bývalý príslušník ŠtB a SIS a dnes zamestnanec Finančnej správy

Kuciaka pred vraždou údajne sledoval aj bývalý príslušník ŠtB a SIS a dnes zamestnanec Finančnej správy Reprofoto RTVS

V súvislosti s vyšetrovaním prípravy vraždy novinára Jána Kuciaka vychádzajú najavo ďalšie informácie.

V pondelok Denník N informoval, že minimálne piatich novinárov vrátane Jána Kuciaka pre Mariána Kočnera sledoval bývalý novinár a šéf kontrarozviedky SIS Peter Tóth. Ten to popiera.

Tóth pravdepodobne nie je jediný, ktorý sledoval pre Kočnera nepohodlných novinárov. Podľa informácií týždenníka Plus 7 dní zavraždeného Jána Kuciaka sledoval aj bývalý príslušník ŠtB, ktorý dnes pracuje na Finančnom riaditeľstve SR. Jeho meno týždenník nezverejnil.

„Ide o 52-ročného muža, ktorý pred rokom 1989 v rámci ŠtB pôsobil v odbore zameranom práve na sledovanie vnútorných nepriateľov. Dnes je tento človek zamestnaný na oddelení spadajúcom priamo pod kanceláriu prezidentky finančného riaditeľstva,“ píše týždenník, podľa ktorého na sledovanie Jána Kuciaka ho mal naverbovať Peter Tóth.

Podľa informácií Denníka N ide o Miroslava Kriaka, bývalého príslušníka ŠtB aj SIS. V tajnej službe robil zástupcu šéfa sledovacieho úradu. "Samotný Tóth polícii povedal, že na sledovaní novinárov nepracoval sám. Nie je jasné, či polícia už vo veci vraždy vypočula aj Kriaka a k čomu dospela," píše Denník N.

Odporúčame aj: Hríb, Vagovič, Valček sú pobúrení, že ich Tóth údajne sledoval. Tódová zvažuje žalobu

Podľa denníka Tótha novinári roky podozrievali, že robí pre Kočnera špinavú robotu a diskreditačné kampane proti Kočnerovým ekonomickým aj politickým súperom.

Plus 7 dní píše, že Tóth na to využíval aj „pomerne známu novinárku, ktorá zisťovala informácie na svojich kolegov“.

Polícia sa včera sťažovala na úniky informácií do médií, ktoré im vraj sťažujú vyšetrovanie.

Odporúčame aj: Daniel Lipšic podal trestné oznámenie na Petra Tótha, kritizuje aj Milana Žitného

„Tóth tvrdí, že novinárov sledoval preto, lebo mu Kočner povedal, že ich chce diskreditovať. Mal zistiť čokoľvek o ich súkromí, ale podľa Tótha, okrem toho, že občas pijú alkohol, nič zaujímavé nezistil. Aj Kuciak žil podľa Tótha veľmi usporiadaným životom,“ píše Denník N.

Peter Tóth spochybnil článok Denníka N. „Denník N používa jazyk 50. rokov a klame. Neviem, čo je vo vyšetrovacom spise, ale výpoveď s mojím menom a mojím podpisom v ňom určite nie je," reagoval pre Omediach.com Peter Tóth. „Monika Tódová klame, že som sa priznal k niečomu, na čom som sa nepodieľal. Nesledoval som Jána Kuciaka, nedostával som za to peniaze a aj keď neviem, čo sa nachádza vo vyšetrovacom spise, viem isto, že v ňom nie je zápisnica svedka Petra Tótha. Monika Tódová nevie dokázať pravdivosť svojich tvrdení a to je najväčší škandál tohto príbehu.“

 Aktualizácia o reakciu Finančnej správy: "Ide o naozaj závažné informácie, ktoré sme okamžite začali preverovať. V tejto súvislosti sme už v komunikácii aj s orgánmi činnými v trestnom konaní, vrátane Generálnej prokuratúry SR. Vedieme zároveň interné šetrenie a podnikáme ďalšie kroky, ktoré v tejto chvíli nemôžeme konkretizovať. V žiadnom prípade nechceme, aby sa meno takej štátnej inštitúcie, ako je finančná správa, spájalo s uvedenými medializovaným informáciami a už vôbec nie s praktikami, ktoré sú spájané s trestnou činnosťou," napísala pre Omediach.com hovorkyňa FS Ivana Skokanová.

Popoludní Kriaka prepustili. „S menovaným zamestnancom sme rozviazali pracovný pomer,“ povedala hovorkyňa.