Kniha novinára o československom agentovi sa stala námetom pre hollywoodsky film

Kniha novinára o československom agentovi sa stala námetom pre hollywoodsky film Foto z knihy

Kniha novinára  Jaroslava Kmenta Český špión Erwin van Haarlem sa stala námetom pre hollywoodsky film. Autorovi a investigativnemu novinárovi ponúkol spoluprácu producent a scenárista David Klawans.

 

Producenta úspešného thrilleru Argo s Benom Affleckom v hlavnej úlohe zaujal príbeh podplukovníka Václava Jelínka. Toho vyslala bývalá československá rozviedka v 70. rokoch na Západ pod identitou holandského chlapca Erwina van Haarlema, ktorého matka po druhej svetovej vojne odložila do dojčenského ústavu.

Kmenta napísal knihu Český špión Erwin van Haarlem v roku 2005. Ide o príbeh muža, ktorý strávil 17 rokov v zahraničí pod cudzou identitou a patril k najlepšie utajeným špiónom vo Veľkej Británii. Erwin van Haarlem sa v Anglicku dokázal plných desať rokov vydávať za Žida a predstierať, že je synom úplne cudzej ženy.

Hoci bol v roku 1988 odhalený a zatknutý, vyšetrovateľom ani súdu sa nepodarilo zistiť jeho pravú totožnosť. V britskom väzení zostal aj po páde železnej opony. Z ťažkého žalára bol prepustený v roku 1993 a deportovaný do Prahy. Detaily vyšli najavo až vďaka Kmentovej knihe.

Kniha vyšla tento rok opäť.

Hollywoodsky producent Klawans sa Kmentovi prvýkrát ozval už v roku 2014. Záležitosť však sprevádzali komplikované rokovania s právnikmi. Zmluva Kmenta okrem iného zaväzuje, že o vývoji projektu spoločnosti Fox Searchlight zachová mlčanlivosť.

"Môžem povedať aspoň to, že sa mi plní sen, ktorý som mal, a to, že jedna z mojich kníh sa dostala ako námet na film do Hollywoodu. Ubehlo niekoľko rokov, než sa všetko vyjasnilo. Koncom minulého roka som podpísal zmluvu, ktorou som predal práva na sfilmovanie tohto príbehu. Tento rok americká strana uplatnila opciu. To znamená, že všetko smeruje k tomu, že sa pracuje na scenári, ktorý je inšpirovaný mojou knihou," povedal Kmenta pre ČTK.

"Nechcem to zakríknuť, všetko môže veľmi rýchlo skončiť, ale verím tomu, že majú záujem to dotiahnuť do úspešného konca. Teraz bude možno rok dva trvať, než sa tresne do stola a povie sa áno, sme spokojní so scenárom a môže sa začať natáčať," dodal.

K bývalému špiónovi, ktorý žil ako dôchodca v pražských Kunraticiach, sa Kmenta dostal v roku 2001 vďaka svojej knihe Púštna horúčka a sérii reportáží o irackom špiónovi Al Animovi. Jelínek, ktorý sa dostal k vrcholným politikom Veľkej Británie, USA a Izraela, bol takzvaný nelegál. Tak rozviedky označujú človeka žijúceho obvykle pod vymysleným menom a bez diplomatickej imunity chrániacej pred uväznením. Pôsobí v cudzom štáte a získava tam tajné alebo dôležité informácie. Tie potom posiela do centrály rozviedky vo svojej rodnej krajine.

"Teší ma, že som si spracovanie knihy nakoniec presadil aj napriek nepriazni a nevôli niektorých príslušníkov vtedajší bádateľskej elity historikov, ktorí ma spočiatku zatracovali, že píšem 'oslavnú knihu o komunistickom eštébákovi'. Podľa môjho najhlbšieho presvedčenia ide o mimoriadnu vec, ktorá patrí k histórii Československa bez ohľadu na to, ako tu totalitný a strašný režim vládol," konštatoval Kmenta, okrem iného autor úspešných kníh Padrino Krejčíř, Kmotr Mrázek a Boss Babiš.