Poslanci Smeru chcú obmedziť slobodu tlače, SNS ju chce kontrolovať štátnou radou

Poslanci Smeru chcú obmedziť slobodu tlače, SNS ju chce kontrolovať štátnou radou Foto: SNS

Poslanci Smeru Dušan Jarjabek a Miroslav Číž predložili do parlamentu návrh novely tlačového zákona, ktorým chcú do zákona opäť vrátiť inštitút práva na odpoveď aj pre politikov, ktorý do zákona presadil Smer už v roku 2008, no vláda Ivety Radičovej ho pre politikov v roku 2011 ho zo zákona odstránila.


Poslanci chcú umožniť politikom využívať právo na odpoveď. Ide o toto ustanovenie:

"Ak periodická tlač alebo agentúrne spravodajstvo obsahuje skutkové tvrdenie, ktoré sa dotýka cti, dôstojnosti alebo súkromia fyzickej osoby, alebo názvu alebo dobrej povesti právnickej osoby, na základe ktorého možno osobu presne určiť, má táto osoba právo žiadať uverejnenie odpovede. Vydavateľ periodickej tlače a tlačová agentúra sú povinní odpoveď uverejniť bezodplatne; právo na opravu týmto nie je dotknuté.“ 

Požadujú, aby sa zo zákona vypustila dôležitá podmienka uverejnenia odpovede a to, že „skutkové tvrdenie je nepravdivé, neúplné alebo pravdu skresľujúce.“

Za nedodržanie tohto ustanovenia by hrozila médiám pokuta od 1660 do 4980 eur.

Odporúčame aj: Smer a SNS chcú z novinárov urobiť poslušné bábky

V praxi to znamená, že politici môžu toto ustanovenie využiť na promo v médiách a médiám hrozí, že budú plné urazených reakcií politikov, ktorí môžu reagovať aj na pravdivé tvrdenia.

Predseda SNS Andrej Danko chce právo na odpoveď rozšíriť aj na komentáre a glosy a v SNS zvažujú aj vznik štátnej tlačovej rady, ktorá by mala výkonné právomoci a dozerala by nad novinármi printových médií, čo je porušením slobody slova.

Odporúčame aj: Hromadnú pripomienku proti novele tlačového zákona už podpísalo viac ako tisíc ľudí

S nápadom vzniku regulačného orgánu pre printové médiá prišiel poslanec SNS a bývalý televízny moderátor Karol Farkašovský.

Návrh kritizujú médiá aj novinárske organizácie. Proti novele je spustená aj petícia.
Poslanci rozhodli, že sa návrhom novely zákona budú zaoberať.