Fico komentoval vzťah medzi Vadalom a Troškovou, žiada od novinárov ospravedlnenie (VIDEO)

Fico komentoval vzťah medzi Vadalom a Troškovou, žiada od novinárov ospravedlnenie (VIDEO) Reprofoto TV Denník N

Dnes sa na tlačovej besede novinár denníka SME pýtal predsedu Smeru Roberta Fica na telefonáty jeho bývalej asistentky Márie Trošovej z rokov 2014 a 2015 s Antoninom Vadalom, ktorý je napojený na taliansku mafiu. O telefonátoch, ktoré majú talianski vyšetrovatelia, informovali talianske médiá.


„Informácie, ktoré sú uverejňované v talianskych médiách, sú neoverené. Je predsa verejne známe, že tu bol súkromný vzťah medzi týmito dvomi osobami, ktoré si telefonovali. Ak tu bol súkromný vzťah, tak čo je mňa do toho, pani Trošková nastúpila na úrad vlády v roku 2015,“ odpovedal Fico. Podľa talianskych vyšetrovateľov prebehlo v rokoch 2014 a 2015 medzi Vadalom a Troškovou viac ako 400 telefonátov.

Na otázku, či mu neprekáža, ak si jeho asistentka telefonovala s človekom napojeným na taliansku mafiu, povedal, že sa „do súkromného života zamestnancov nestaral.“ Zároveň Fico žiada od novinárov, aby sa mu ospravedlnili za to, že napísali, že on telefonoval s Vadalom a aj Viliamovi Jasaňovi a samotnej Troškovej, ktorí po mediálnom tlaku z Úradu vlády minulý rok po vražde Jána Kuciaka odišli.

Vzťahu medzi Vadalom, Troškovou a Ficom sa dnes venuje aj Martin M. Šimečka z Denníka N. V komentári s názvom Slovensko, krajina volaviek ho prirovnáva k špionážnemu trileru Červená volavka, v ktorom ruská tajná služba tvrdo trénuje bývalú baletku, aby sa naučila využívať svoje telo ako návnadu, na ktorú zaberie aj ten najobozretnejší muž.

„Film sa nakrúcal aj na Slovensku, ale vtedy ešte autori scenára nevedeli využiť našu domácu skúsenosť, že na preniknutie do najvyšších sfér moci postačí aj amatérka. Vedel to však taliansky mafián Antonino Vadala aj jeho slovenský kolega Marian Kočner. Vadalova Mária Trošková to dotiahla ďalej ako Kočnerova Alena Zsuzsová – až do náručia premiéra Roberta Fica,“ píše Šimečka.

„Ešte nedávno sme si mohli nahovárať, že Trošková mohla mať len slabosť pre mužov moci: najprv sa zaľúbila do Vadalu a potom do Fica. Po zverejnení informácie, že s Vadalom čulo telefonovala aj po tom, čo ju Fico prichýlil, si to už nahovárať nemôžeme. Trošková bola Vadalova volavka,“ dodáva Šimečka.

V normálnom štáte by sme podľa Šimečku nepotrebovali poznať obsah rozhovorov medzi Troškovou a Vadalom, aby bolo každému jasné, že Fico ako premiér ohrozil bezpečnosť štátu a že aj ako predseda vládnej strany je pre štát veľkým rizikom. „Keby bol Smer normálna politická stana, Robert Fico by dnes nemohol byť ani len jej členom,“ píše Šimečka.

Vyjadrenie Fica počas tlačovej besedy ohľadom telefonátov je približne od 27:30 (video Facebook/TV Denník N):.