Sports Illustrated prvýkrát predstaví modelku v hidžábe a burkinách (VIDEO)

Sports Illustrated prvýkrát predstaví modelku v hidžábe a burkinách (VIDEO) Reprofoto:Swim Illustrated

Americký časopis Sports Illustrated prvýkrát v histórii predstaví vo svojom plavkovom vydaní modelku v hidžábe a burkinách. Moslimka Halima Adenová je prvou ženou, ktorá pre májové vydanie prestížneho magazínu nafotila sériu snímok s tradičnou pokrývkou hlavy a plážovým odevom zahaľujúcim celé telo.

 

Kúpacie oblečenie, ktorého nosenie moslimiek na verejnosti vo Francúzsku a niektorých ďalších európskych krajinách vyvoláva spory, nie je ani v Spojených štátoch bežne. Američanka somálskeho pôvodu Adenová sa o jeho propagáciu postarala už pred takmer tromi rokmi. Vtedy sa ako devätnásťročná dostala do finále súťaže krásy Miss Minnesota, keď mala miesto pravidlami vyžadovaných plaviek burkiny a na hlave hidžáb. Svoj odev vtedy označila za vec sebavedomia a identity.

Adenová sa kvôli bojom v krajine pôvodu svojich rodičov narodila a do siedmich rokov vyrastala v utečeneckom tábore v Keni, než sa rodine podarilo získať azyl v USA. Teraz s ňou fotograf amerického časopisu zaletel do Kene, kde na pobreží i priamo vo vode nafotili snímky v pestrofarebných burkinách.

"Stále myslím na to, ako som tu ako šesťročná žila v utečeneckom tábore ... Myslím, že to je príbeh, ktorý by nikto nevymyslel," povedala modelka magazínu o krátkom návrate do Afriky.

Rozhodnutie zapózovať v moslimskom odeve populárnemu časopisu môže byť podľa nej inšpiráciou pre mnoho moslimiek. "Mladé dievčatá, ktoré nosia hidžáb, by mali mať v každej časti spoločnosti ženy, ku ktorým môžu vzhliadať," dodala.