Z vraždy maltskej novinárky obvinili troch mužov

Z vraždy maltskej novinárky obvinili troch mužov Foto: Facebook D.C.

Na Malte sa pre vraždu novinárky Daphne Caruanovej Galiziovej postavia pred súd traja muži.

 

Hlavný prokurátor ich obžaloval niekoľko dní pred vypršaním 20-mesačné lehoty, po ktorej tí zadržaní, proti ktorým nie je vznesená obžaloba, musí byť prepustení na kauciu. S odvolaním sa na súd o tom dnes informovala agentúra Reuter.

Bratia Alfred a George Degiorgiovci sú spolu s Vincentom Muscatu obžalovaní, že do vozidla známej novinárky nastražili bombu, ktorú 16. októbra 2017 odpálili. Všetci traja tvrdia, že sú nevinní. Zatiaľ nie je známe, kedy proces začne.

Vražda Caruanovej Galiziovej, ktorá písala protikorupčný blog, vyvolala v celej Európe reakcie a pochybnosti o rešpektovaní zákonov v stredomorskom ostrovnom štáte. Trojica mužov bola zadržaná a obvinená a súdy zamietli opakované žiadosti o prepustenie na kauciu.

Maltská polícia kauzu stále vyšetruje, pretože zadržaných nepovažuje za strojcov atentátu, ktorého motív ostáva neznámy.

Odporúčame aj: Polícia pozná objednávateľov vraždy maltskej novinárky

Z dôkazov predložených za posledné dva roky vyplýva, že nálož v aute 53-ročnej ženy bola odpálená pomocou mobilného telefónu. Muscat údajne hliadkoval pri dome novinárky vo dedinke Bidnija neďaleko maltskej metropoly. Jeden z bratov aktivoval bombu z paluby jachty kotviacej vo Vallette.

Pri vyšetrovaní maltským novinárom asistovali americký Federálny úrad pre vyšetrovanie (FBI) a európsky policajný úrad Europol.

Rodina novinárky sa domnieva, že išlo o politickú vraždu ženy, ktorá písala o korupcii a praní špinavých peňazí, a to aj vo vládnych kruhoch.

Maltský premiér Joseph Muscat, ktorý bol častým terčom jej článkov, ponúkol odmenu milión eur tomu, kto poskytne informácie vedúce k dolapeniu vinníkov.