S nepohodlným prokurátorom mali byť zavraždené aj jeho deti a manželka, Ďateľ sa ho snažil spochybniť

S nepohodlným prokurátorom mali byť zavraždené aj jeho deti a manželka, Ďateľ sa ho snažil spochybniť Reprofoto youtube Na pranieri

S vyšetrovaním vraždy Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej vychádzajú na povrch nové obludné skutočnosti.


Minulý týždeň vyšetrovateľ inšpekčnej služby Ministerstva vnútra SR z prípravy vraždy aj prokurátorov Petra Šufliarskeho, riaditeľa odboru ekonomickej kriminality Špeciálnej prokuratúry Maroša Žilinku a advokáta Daniela Lipšica obvinil štvoricu: Alenu Zsuzsovú, Tomáša Szabóa, Miroslava Marčeka a Zoltána Andruskóa. Objednávateľ vraždy zatiaľ obvinený nie je. No z doterajších informácií pri vyšetrovaní je zrejmé, že objednávateľom je pravdepodobne Marian Kočner.

Žilinka vedel, že bol na zozname ľudí, ktorí mali byť zavraždení, no až teraz sa dozvedel nové skutočnosti a to že zavraždená mala byť aj jeho rodina.

"Osoba objednávateľa oznámila pri objednávke mojej vraždy, že 'u neho to nevieme zariadiť peniazmi ani inak, tak ho zlikvidujte'," povedal v rozhovore pre český Respekt Žilinka. Po obvinení sa dozvedel nielen to, že ho mali zavraždiť za 70 tisíc eur, ale aj to, že zomrieť mala aj jeho manželka a dve deti. "Objednávka bola daná na moju osobu tak, že moje vražda je priorita, ale že keď sa podarí zneškodniť aj príslušníkov rodiny, za každú ďalšiu hlavou je odmena desať tisíc eur. Príslušníci rodiny boli v objednávke špecifikovaní ako manželka a dve deti," povedal Žilinka.

Žilinka je z toho otrasený aj preto, že žiadne varovné signály v podobe vyhrážok či zastrašovania nezaznamenal. "Nikto mi nevyhrážal a nesnažil sa ma zastrašiť. Žijem takým spôsobom života, že ma nie je čím kompromitovať. Zistením, že chodím večer venčiť psa alebo sa jedu prejsť na bicykli, ma nikto kompromitovať nemôže. Nechodím, kam by som nemal, nestýkajú sa, s kým by som nemal, a to sa zle hľadajú kompromitujúce materiály, " povedal prokurátor v rozhovore pre českú novinárku Respektu.
Pokus o komromitovanie sa však objavil.

Spochybniť povesť Žilinku sa snažila facebooková stránka Ďateľ Petra Tótha, ktorý sa podieľal na sledovaní ľudí pre Kočnera. Presne pred rokom zverejnil status, v ktorom sa snažil spochybniť bezúhonnosť Žilinku zmienkou o jeho politickej minulosti.

V auguste 2018, pár mesiacov po vražde Jána Kuciaka, napísal Ďateľ toto:

Podobne ako pri Jánovi Kuciakovi a viacerých novinároch, aj údaje o Žilinkovi a jeho rodine lustroval niekto z polície.

Žilinka si myslí si, že vražde možno zabránila náhoda. "Ja som mal šťastie, že bývam inde, než sa domnievali, to mi a mojim blízkym zrejme zachránilo život. Hľadali ma u bydliska, ktoré je na mňa síce napísané, ale nebývam tam," povedal.