Zomrel vynálezca pexesa, miesto slávy mu prinieslo problémy

Zomrel vynálezca pexesa, miesto slávy mu prinieslo problémy Pintorest Monika

Výtvarník populárnu hru vymyslel pred 54 rokmi, miesto slávy a bohatstva mu však priniesla dlhy a politické perzekúcie.

V stredu zomrel vynálezca populárnej hry pexeso Zdeněk Princ. O úmrtí osemdesiatpäť ročného výtvarníka dnes informoval web Deník N s odvolaním sa na jeho syna. Kartová hra precvičujúca pamäť a sústredenie vznikla v Československu v polovici 60. rokoch.

Nápad na hru dostal Princ v čase, keď pracoval ako mozaikár v pražskej katedrále svätého Víta. Prvú sadu navrhol v roku 1965 pre nakladateľstvo ČTK Pressfoto. Jeho autorstvo, rovnako ako honoráre a ochrannú známku mu za normalizácie zobral komunistický režim, napísal český Deník N. Najprv s ním podpísali zmluvu a určili mu podiel 1% zo zisku. "Nové normalizačné vedenie v Pressfotu označilo zmluvu o podiele za neplatnú, a hoci na stranu pána Prince sa priklonil aj súd, dopadlo to inak a musel dokonca vrátiť všetky peniaze, ktoré z predaja pexesa dostal, čo bola veľká krivda," napísal regionálny web Stop.

Zdroj: pexesosberatel.cz

Názov hry vzišiel z počiatočných slabík vtedy populárnej televíznej súťaže Pekelne sa sústreď, ktorej princípom bolo odhaľovanie dvojíc podnikových značiek.

Prvé bolo pexeso indiánske vydané v náklade 10.000 kusov. Čoskoro medzi deťmi kolovalo pexeso dopravné a tiež rozprávkové tvorené najpopulárnejšími postavičkami z Večerníčkov. V súčasnosti existuje veľké množstvo druhov tejto hry. Jej prostredníctvom sa prezentujú rôzne organizácie v ČR aj na Slovensku a firmy nimi propagujú svoje výrobky.