Lavrov odmietol výzvy na postih západných médií pôsobiacich v Rusku

Lavrov odmietol výzvy na postih západných médií pôsobiacich v Rusku Foto: Deutsche Welle

Ruský minister zahraničia Sergej Lavrov sa pustil do neobvyklého sporu s federálnym parlamentom v citlivej otázke pôsobenia západných médií v Rusku. Ruská Štátna duma sa v poslednej dobe opakovane sťažuje na údajné prehrešky západných novinárov akreditovaných v Rusku a žiada ich postih. Podľa Lavrova nie je nič také na mieste.

 

Sťažnosti ruských poslancov sa koncom leta zniesli najmä na hlavu spravodajcov nemeckej rozhlasovej stanice Deutsche Welle. Jej vysielanie podľa nich obsahovalo priame výzvy na nepovolené protivládne protesty, čo niekoľko parlamentných výborov označilo za zasahovanie do vnútorných ruských záležitostí.

Objavili sa dokonca obvinenia z extrémizmu a výzvy na odobratie akreditácií. Vecou sa už zaoberalo ministerstvo spravodlivosti, cenzúrny orgán Roskomnadzor a generálna prokuratúra.

Lavrov dnes na moskovskej konferencii o slobode médií výzvy ruských poslancov pomerne rezolútne odmietol. "Ministerstvo zahraničia nepodporuje návrhy smerujúce k odobratiu akreditácie akéhokoľvek média, a to ani Deutsche Welle," citovala z ministrovho vyhlásenia agentúra Interfax. "Nemyslíme si, že je niečo také potrebné, nepovažujeme to ani za možné," povedal Lavrov.

Ruský minister však obvinil západné štáty, že samy podobnú prax pripúšťajú. Odvolal sa pritom na postih spravodajcov ruských štátnych médií Sputnik a RT, ktorým podľa neho komplikujú prácu najmä americké a britské úrady. "Západ sa bojí čestnej konkurencie v informačnom prostredí," vyhlásil Lavrov.