Denník Financial Times prvýkrát povedie šéfredaktorka

Denník Financial Times prvýkrát povedie šéfredaktorka

Britský denník Financial Times (FT) od januára prvýkrát za jeho viac ako 130 ročnú históriu pôsobenia povedie žena.

Doterajšia zástupkyňa šéfredaktora Roula Khalafová po Novom roku vystrieda Lionela Barbera, ktorý vedie denník od roku 2005. FT personálne zmenu oznámil v dnešnej tlačovej správe.

"Po 14 rokoch po Novom roku opustím funkciu šéfredaktora. Bolo mi vzácnu poctou a veľkým potešením vykonávať najlepšie zamestnanie v novinárčine," uviedol Barber, ktorého kariéra je s FT spätá už 34 rokov. Denník napísal, že pod Barberovým vedením sa redakcia stala zárobkovou aj napriek dramatickému ústupu tradičného ekonomického modelu založeného na tlačenom obsahu.

Jeho nástupkyňa Khalafová zastávala od roku 2016 druhú najvyššiu funkciu v denníku. V FT pôsobí od roku 1995, pričom začínala ako severoamerická spravodajkyňa. Neskôr okrem iného viedla spravodajstvo z Blízkeho východu.

"Je pre mňa obrovská česť byť vymenovaná šéfredaktorkou FT, najlepšej spravodajskej organizácie na svete," uviedla Khalafová s tým, že chce nadviazať na "mimoriadne" Barberove úspechy.

Šéfredaktorku bude mať FT prvýkrát od svojho založenia v roku 1884. Ženy stoja aktuálne aj na čele ďalších dvoch celoštátnych britských denníkov: Ľavicový The Guardian vedie od roku 2015 Katherine Vinerová, Alison Phillipsová od minulého roka šéfuje ľavicovému bulváru Daily Mirror.