Polícia kvôli vražde novinárky znovu zadržala podnikateľa

Polícia kvôli vražde novinárky znovu zadržala podnikateľa Foto: FB: DG

Maltská polícia v piatok v súvislosti s vyšetrovaním vraždy novinárky Daphne Caruanaovej Galiziovej znovu zadržala známeho podnikateľa Yorgena Fenecha, ktorého vypočúvala od stredy. Informoval o tom denník Times Of Malta, podľa ktorého polícia muža znovu zatkla po tom, čo v jeho prítomnosti vykonala ďalšiu prehliadku jeho jachty v prístave Saint Julian.

 

Prominentný biznismen Fenech, ktorý bol donedávna šéfom energetickej spoločnosti Electrogas, bol prvýkrát zatknutý v stredu. Polícia ho zadržala vo chvíli, keď chcel z Malty odplávať na svojej lodi. Operácii predchádzalo zadržanie človeka, ktorý sa označil za sprostredkovateľa vraždy novinárky a sľúbil polícii cenné informácie výmenou za beztrestnosť.

"Bol som informovaný, že polícia si priala iný vývoj udalostí. Polícia by dala prednosť tomu dokončiť výsluchy sprostredkovateľa," povedal dnes maltský premiér Joseph Muscat. Vyšetrovatelia podľa neho chceli predísť úteku podnikateľa zo zeme.

Fenecha polícia vo štvrtok večer prepustila na kauciu, pretože bez vznesenia obvinenia smie podozrivého zadržiavať iba 48 hodín. Teraz ho budú vyšetrovatelia vypočúvať znova.

Päťdesiattriročná novinárka Caruanaová Galiziová, ktorá na svojom blogu písala o korupcii vo vládnych kruhoch, zahynula pri výbuchu bomby vo svojom aute v októbri 2017. Jej smrť vyvolala v Európe zdesenie aj pochybnosti o vláde práva v stredomorskom ostrovnom štáte.

Zo smrti novinárky boli tento rok obžalovaní traja muži, všetci ale tvrdia, že sú nevinní. Stále sa nedarí objasniť, kto bol zadávateľom vraždy.

Novinárka, ktorá sa zaoberala odhaľovaním korupcie, osem mesiacov pred svojou smrťou písala na svojom blogu o dubajskej spoločnosti 17 Black, ktorá patrí podľa maltských úradov spoločnosti Fenecha. Caruanaová Galiziová napísala, že je táto spoločnosť napojená na maltských politikov. Rada Európy tento rok spoločnosť 17 Black menovala vo svojej správe o smrti novinárky a uviedla, že firma mala vyplácať cez nepriehľadné spoločnosti v Paname podstatné finančné čiastky vysoko postaveným maltským politikom a úradníkom.