Print this page

Štefan Hríb: Kým sa Matovič neospravedlní prezidentke a Zajacovi, má v .týždni stopku Foto: Nadácia Pontis

 Vyjadrenie Igora Matoviča z OľaNO po odovzdávaní štátnych vyznamenaní pobúrili šéfredaktora .týždňa natoľko, že sa rozhodol zakladateľa OľaNO potrestať. Aktualizácia o reakciu Matoviča.

Vo štvrtok popoludní prezidentka Zuzana Čaputová ocenila 20 osobností štátnymi vyznamenaniami. Medzi ocenenými bol aj literárny vedec, politik a jeden zo zakladateľov VPN Peter Zajac, ktorý dostal Rad Ľudovíta Štúra I. triedy za mimoriadne zásluhy o demokraciu a jej rozvoj, ľudské práva a slobody a ich ochranu.

Igor Matovič krátko po ceremónii k oceneniu Zajaca zverejnil status, v ktorom, ľutuje, že ocenenie nedostal Milan Kňažko a Zajaca označil, že je "nejaký kukuričný partizán.“

„Toto je taká hrubá urážka jedného z kľúčových zakladateľov VPN, prezidentky a pravdy o nich oboch, že sa ňou Igor Matovič zaradil medzi to najprimitívnejšie, čo sa tu vo verejnom priestore objavilo,“ reagoval na webe .týždňa Štefan Hríb, podľa ktorého Matovič prekročil všetky hranice normálnosti.

Peter Zajac píše pre .týždeň dlhodobo komentáre.

„Lepšie Slovensko nemožno vybudovať urážkami a zlobou. Ako šéfredaktor som sa preto rozhodol, že kým sa predseda OĽaNO obom osobnostiam neospravedlní, nebudeme v .týždni uverejňovať žiadne jeho verejné vyjadrenia ani tlačové besedy,“ napísal šéfredaktor .týždňa.

Status Matoviča pobúril vicerých politikov, aj osobností, ktorý sa zapojili do diskusie. Reaguje napríklad aj podpredseda OKS Juraj Petrovič.

Aktualizácia 3. 1. 2020: Nasledujúci deň v piatok reagoval Igor Matovič ďalším statusom s dehonestujúcim názvom: "O hríboch a zajacoch"

Matovič s statuse uznal, že o Zajacovi prestrelil a že jeho komentár bol „podfarbený“ osobnou skúsenosťou: „V tejto súvislosti som o Zajacovi v statuse napísal, že bol "kukuričný partizán", a bolo to asi trochu za čiarou - lebo reálne počas revolúcie bol v ústraní aktívny a nebol zalezený v kukurici - nuž ale, slovíčko uletelo, asi pocit krivdy z jeho krivého obvinenia voči mne ma viedol k jemnej odplate, čo nebolo práve odo mňa chlapské.“

Zároveň však slovne zaútočil na šéfredaktora .týždňa. Hríbovi vytkol, že od Haščáka po zverejnení Gorily „zobral 250 tisíc špinavých eur "na podporu aktivít týždňa" a označil ho za manipulátora: „Pardón, Pišta, ale mňa svojou cenzúrou neodradíš od hovorenia pravdy, hoci sa ti veľmi zle počúva. Vieš, môžeš mať aj tisíc úslužných ľudí, ktorí ti budú poslušne zobkať z rúčky, ale ja to nebudem. Nie si toho hodný. Patríš medzi najhorších mediálnych manipulátorov v pozadí slovenskej politiky a len to, že si pravičiar ti nedáva právo, aby som o tom mlčal. Manipuluješ s pravdou presne tak isto, ako to najväčšie zlo na druhej strane brehu a ešte sa pri tom tváriš na demokrata. O to je to horšie a úbohejšie.“

Zaujíma vás zákulisie médií, sledujte nás aj na Facebooku.