Po Slovensku sa šíri iniciatíva NIE V NAŠEJ KRAJINE, čo znamená?

Po Slovensku sa šíri iniciatíva NIE V NAŠEJ KRAJINE, čo znamená?

Na Slovensku vznikla občianska iniciatíva „NIE v našej krajine“, ktorej posolstvo stojí na jednoznačnom odmietaní totalitnej ideológie a strachu, ktorý šíri.

 

Základné posolstvo iniciatívy znie: „Hovoríme „nie“ totalitnej ideológii, hovoríme „nie“ narastajúcemu fašizmu v našej krajine. Hovoríme „nie“ všetkému, čo popiera základné princípy demokracie a ľudské práva. Hovoríme „áno“ krajine, v ktorej sa nikto nebude báť hovoriť o svojich hodnotách a postoji, hovoríme "áno" krajine bez strachu.“

Iniciátori zabezpečili výrobu a distribúciu 100 000 odznakov s nápisom „NIE v našej krajine“ do 46 miest a obcí po celom Slovensku. Každý jeden pripnutý odznak je prejavom túžby žiť v krajine bez strachu.

„Sme otvorená skupina s ambíciou ďalej iniciovať aktivity v mene hlavného posolstva v mestách aj obciach na celom Slovensku. Pretože demokratické princípy, ľudské práva a obyčajný život bez strachu a násilia je to, čo nás spája. Začíname so 100 000 odznakmi s nápisom NIE v našej krajine. Za každý jeden ďakujeme ľuďom, ktorí ich ochotou a finančnou podporou pomohli navrhnúť, vyrobiť a rozdistribuovať po celom Slovensku za sedem dní,“ povedala manažérka a občianska aktivistka Andrea Cocherová, ktorá len pred pár dňami spomínanú iniciatívu založila. Inšpiráciou jej boli odznaky #allforjan.

„Inšpirovala ma iniciatíva Nie v našom meste, ktorá už dlho intenzívne pôsobí v banskobystrickom správnom kraji. Priniesla odkaz, ktorý je už dnes prítomný na celom Slovensku. Dnes ho už vidíme na námestiach miest i v obciach, kde stoja ľudia s vlastnoručne vyrobeným transparentom odkazujúcim “Nie v našom meste”. A použili ho aj odvážni susedia na balkónoch svojich domov, keď hovorili “Nie v našom dome”. Chcela som sa pokúsiť dať ľuďom možnosť hovoriť aj “Nie v našej krajine”,“ povedala Cocherová.

„Nájsť odvahu a nepoddať sa strachu, ktorý ovláda Rimavskú Sobotu aj po tridsiatich rokoch od pádu totalitného režimu, nie je ľahké. Ale teraz je ten správny čas povedať Nie v našom mene, Nie v našom meste a Nie v našej krajine. Pretože potom už môže byť neskoro,“ povedala Mima Čierna, členka občianskej iniciatívy Rimavská kaviareň. So svojím postojom sa pridala aj Martina Strmeňová z iniciatívy Nie v našom meste: „Banská Bystrica povedala Nie v našom meste už v roku 2013 po nástupe Mariána Kotlebu do úradu predsedu samosprávneho kraja. Spojili sme množstvo Bystričanov a Bystričaniek, ktorým nebolo ľahostajné nechať rásť extrémizmus a fašizmus nie len v našom meste, ale aj v našom kraji. Urobíme všetko pre to, aby naša krajina nezhnedla.“