Kirgizský najvyšší súd potvrdil doživotie známemu novinárovi

Kirgizský najvyšší súd potvrdil doživotie známemu novinárovi Foto: crd.org

Kirgizský najvyšší súd potvrdil trest doživotného väzenia novinárovi uzbeckého pôvodu Azimžonovi Askarova. Informovala o tom agentúra Reuters. Známy disident bol odsúdený za údajné podnecovanie k etnickej nenávisti pri násilnostiach v roku 2010 a rozsudok vyvolal medzinárodnú kritiku.

 

Askarovovo uväznenie vyvolalo v roku 2015 roztržku kirgizského vedenia s Washingtonom, ktorý novinára ocenil za dlhé pôsobenie v oblasti ľudských práv. Vtedajší prezident Almazbek Atambajev, ktorý bol vlani za dramatických okolností sám zadržaný, na to reagoval vypovedaním dohody o spolupráci s USA.

Šesťdesiatdeväťročný Askarov bol opakovane odsúdený za organizovanie masových nepokojov a údajné podnecovanie medzietnickej nenávisti, ktorá vyústila v júni 2010 do násilných stretov na juhu Kirgizska. Tie si vyžiadali životy viac ako 450 ľudí, z ktorých väčšina boli etnickí Uzbeci. Desiatky tisíc ľudí vtedy ušli z domovov. Práve počas krvavých násilností bol Askarov zatknutý.

Askarov trvá na svojej nevine a súdny proces v roku 2010 označil za politicky motivovaný. Za politického väzňa ho považujú mnohé medzinárodné organizácie obhajujúce ľudské práva. Pred svojím uväznením v roku 2010 viac ako desať rokov dokumentoval prípady porušovania ľudských práv kirgizskou políciou a väzenskú správou v rodnom meste pri hraniciach s Uzbekistanom.

Výbor pre ľudské práva OSN v apríli 2016 vyzval na prepustenie novinára. Poukázal pritom na to, že bol svojvoľne zadržiavaný, mučený a že mu bolo upreté právo na spravodlivý proces. Kirgizský najvyšší súd potom vyhovel žiadosti Askarova o nový proces. V januári 2017 ale súd doživotný trest potvrdil.

Rozsudok bol vlani znovu skúmaný kvôli zmenám v zákonoch, ale sudca sa rozhodol ponechať verdikt nezmenený. Najvyšší súd Askarovovo opätovné odvolanie v piatok znova zamietol, podľa Reuters bez toho, aby oznámil zdôvodnenie.

Obhajcovia ľudských práv dúfali, že za nového prezidenta Sooronbaja Žeenbekova dôjde k zmenám a Askarov sa konečne dostane na slobodu.