Microsoft chce nahradiť novinárov systémom umelej inteligencie

Microsoft chce nahradiť novinárov systémom umelej inteligencie Reprofoto RTVS

Americká technologická spoločnosť Microsoft chce nahradiť niekoľko desiatok novinárskych pozícií robotickým systémom umelej inteligencie.

 

S odvolaním sa na svoje zdroje o tom informoval denník The Seattle Times. Podľa denníka sa opatrenie dotkne asi 50 pracovných miest v produkcii spravodajstva pre web MSN, ktorý Microsoft prevádzkuje. Túto prácu teraz zastávajú agentúrni zamestnanci, ktorých služby už ale spoločnosť nechce po 30. júni využívať.

"Ako všetky spoločnosti pravidelne vyhodnocujeme našu obchodnú činnosť," uviedol Microsoft vo vyhlásení. "To môže niekedy vyústiť do zvýšenia investícií do niektorých oblastí a reštrukturalizácie iných. Tieto rozhodnutia nevychádzajú z terajšej pandémie," dodala spoločnosť.

Podľa The Seattle Times si Microsoft ponechá kmeňových novinárskych zamestnancov, ktorí vykonávajú podobnú prácu ako agentúrni, s tými ale zmluvy neobnoví.

Súčasťou práce spravodajskej produkcie je organizácia správ od spolupracujúcich mediálnych domov či výber údernejších titulkov a lepších ilustračných záberov. To teraz zastávajú ľudia, túto úlohu ale prevezme umelá inteligencia.

"Už niekoľko mesiacov to fungovalo v poloautomatickom režime, teraz to dostalo zelenú," citoval denník jedného z agentúrnych pracovníkov, ktorého zmluva nebola obnovená. "Je demoralizujúce pomyslieť na to, že stroje nás môžu nahradiť, ale tak to je," dodal.

Niektorí prepustení novinári upozorňujú na to, že umelá inteligencia nemusí editorskú prácu plne zvládnuť, čo môže skončiť vydávaním nevhodných správ.

"Celý čas čítam o tom, ako automatizácia a umelá inteligencia prevezmú našu prácu. A teraz prevzali moju," uviedol podľa denníka The Guardian ďalší z prepustených novinárov.

Portál BBC poznamenal, že Microsoft je len jednou z viacerých technologických spoločností, ktoré s umelou inteligenciou pre novinársku prácu experimentujú. Ďalšou takou je napríklad gigant Google. Cieľom vývoja takýchto systémov umelej inteligencie je znížiť náklady a zvýšiť efektivitu práce.