Súd vyniesol rozsudok smrti nad novinárom kvôli protestom

V Iráne odsúdili na trest smrti novinára obvineného z podielu na rozpútanie protestov v roku 2017.

 

S odvolaním na hovorcu iránskej justície o tom informovala agentúra AP. Novinár Rúholláh Zam zriadil spravodajský kanál Amadnews, prostredníctvom ktorého zverejňoval materiály údajne kompromitujúce iránskeho predstaviteľa.

Verdikt oznámil hovorca justície Gholámhosejn Esmail. Podľa jeho slov súd Zamovu činnosť vyhodnotil ako podnecovanie k protestom, ktoré začali v roku 2017.

Zam opustil Irán v roku 2009 a žil vo Francúzsku. Vlani iránske revolučné gardy ohlásili, že sa im ho podarilo vylákať späť do Iránu, kde bol zatknutý.

Iránci začali protestovať v decembri 2017 pôvodne hlavne kvôli zdražovaniu. Postupne ale demonštrácie nadobudli podobu kritiky politického vedenia. Úrady reagovali blokovaním sociálnych sietí, pri policajných zásahoch zomrelo viac ako 20 ľudí a tisíce ďalších skončili vo väzení. Teherán udalosti, ktoré trvali do januára nasledujúceho roka, vyhodnotil ako sprisahanie organizované z cudziny. Protesty z prelomu rokov 2017 a 2018 sú označované za najväčšie od roku 2009, kedy Iránci masovo protestovali po druhom zvolení Mahmúda Ahmadínedžáda do funkcie prezidenta.