Kaczyński obvinil zahraničné médiá, že sa miešajú do volieb

Kaczyński obvinil zahraničné médiá, že sa miešajú do volieb Foto: FB Prawo i Sprawiedliwość

Šéf poľskej vládnej strany Právo a spravodlivosť (PiS) Jaroslaw Kaczyński obvinil zahraničné médiá z toho, že sa pred nadchádzajúcim druhým kolom hlasovania o budúcom poľskom prezidentovi miešajú do volieb.

 

V rozhovore vysielanom ultrakatolíckou televíznou stanicou TV Trwam povedal, že voľby sa snažia ovplyvniť najmä nemecké médiá, napísala dnes agentúra Reuters.

Na médiá v minulých dňoch útočil aj existujúci prezident Andrzej Duda, v stredu si dokonca poľské ministerstvo zahraničia kvôli údajným dezinterpretaciám v spravodajstve predvolalo nemeckého chargé d'affaires.

"Máme tu neobvykle brutálne, ďalekosiahle zasahovanie tlače. Nemali by sme nad tým mávnuť rukou. Ide o nemeckú tlač," povedal Kaczyński.

Poliaci budú hlasovať v druhom kole volieb hlavy štátu túto nedeľu. Očakáva sa veľmi tesný súboj medzi súčasným prezidentom Dudom, ktorý je spojencom konzervatívnej strany PiS, a liberálnym starostom Varšavy Rafalom Trzaskowským z centristickej Občianskej platformy (PO). Práve kvôli nečakane vyrovnaným šanciam kandidátov bola kampaň nebývalo ostrá a vyskytli sa v nej aj výpady proti sexuálnym menšinám či protinemecké tóny.

O "manipulácii nemeckých médií" sa zmienil napríklad námestník poľského ministra zahraničia Szymon Szynkowski. Na dezinterpretácie týkajúce sa jeho výrokov o hnutí za práva lesbičiek, gayov, bisexuálov a transgenderových osôb (LGBT) sa sťažoval aj sám Duda. Konkrétne spomenul aj údajne zmanipulovanú správu o prezidentskej milosti v pedofilným škandále v jednom poľskom denníku spoluvlastnenom nemeckými majiteľmi.

Trzaskowski sa na vec pozerá opačne a naopak obviňuje PiS, že ohrozuje slobodu tlače a upozorňuje, že verejnoprávne stanice TVP úplne neskrývane stránia vládnym politikom.

Rovnako v Nemecku vzbudili výroky o údajných mediálnych manipuláciách kritiku. "Paranoja tábora poľskej vládnej PiS spôsobuje obvyklú reakciu: protinemecké predvádzanie má ochrániť jedného z jej politikov pred možnou porážkou vo voľbách," citovala agentúra Reuters podpredsedu nemeckých opozičných slobodných demokratov (FDP) Alexandera Grafa Lambsdorffa.