Zdravotný stav Navalného je po prevoze do Berlína stabilizovaný

Zdravotný stav Navalného je po prevoze do Berlína stabilizovaný Foto: Facebook Alexej Navaľnyj

Zdravotný stav predného ruského opozičného politika Alexeja Navaľného je po prevoze do Berlína stabilizovaný, oznámil dnes denník Bild ľudskoprávny aktivista Jaka Bizilj, ktorý sa podieľal na organizácii leteckého transportu zo sibírskeho Omsku. NavaĽnyj je od štvrtka vo vážnom zdravotnom stave a jeho hovorkyňa vyslovila podozrenie, že bol otrávený.

 

V Nemecku ho teraz čaká liečba, s najväčšou pravdepodobnosťou bude z letiska Tegel prevezený do berlínskej nemocnice Charité.

Lietadlo s Navaľným dnes skoro ráno vzlietlo zo sibírskeho Omsku. Navaľného hovorkyňa Kira Jarmyšová podozrieva, že bol významný predstaviteľ ruskej opozície otrávený. Politika, ktorý je stále vo vážnom stave, odprevadila na palube lietadla jeho manželka.

"Lietadlo s Alexejom práve pristálo v Berlíne," napísala Jarmyšová na twitteri. Skôr uviedla, že politika čaká ešte dlhý boj o život i zdravie, prevoz do berlínskej nemocnice Charité však uvítala ako prvý krok na tejto ceste.

Nemecké lietadlo so špeciálnym zdravotníckym vybavením, ktoré dnes Navľlného dopravilo na liečenie do Berlína, pristálo na letisku v Omsku v piatok ráno. Ruskí lekári sprvu tvrdili, že prevoz zatiaľ nie je zo zdravotných dôvodov možný, ale potom zmenili názor. Stav pacienta sa podľa nich stabilizoval a už nebráni preprave do zahraničia.

Agentúra AP vývoj spojila so stúpajúcim medzinárodným tlakom na Moskvu.

Navaľného manželka, ktorá žiadala prezidenta Vladimira Putina, aby prevoz jej muža do Nemecka umožnil, musela podpísať vyhlásenie, že si je vedomá rizík tohto kroku. Nemeckí lekári a experti, ktorí prileteli pre Navaľného, ​​už predtým konštatovali, že pacient je schopný transportu.