Súd oslobodil Ukrajinca v kauze zabitých fotoreportérov

Súd oslobodil Ukrajinca v kauze zabitých fotoreportérov Ilustr. foto Omediach.com

Taliansky odvolací súd dnes zbavil obvinenia Ukrajinca Vitalija Markiva, odsúdeného na 24 rokov väzenia za účasť na vražde talianskeho fotoreportéra a jeho spolupracovníka, ktorí v máji 2014 pokrývali boje medzi vládnymi vojskami a proruskými povstalcami na východe Ukrajiny. Informovala o tom agentúra Reuters.

Obžaloba kládla Ukrajincovi za vinu, že sa podieľal na zabití talianskeho fotografa Andrey Rocchelliho a jeho ruského kolegu a tlmočníka Andreja Mironova, ktorých 24. mája 2014 vo Slavyanskay pri Donecku zabila mínometné paľba. Pri tomto útoku bol tiež vážne zranený francúzsky fotoreportér William Roquelon.

Podľa obžaloby Markiv odovzdal informáciu o prítomnosti novinárov ukrajinskej armáde, a tak išlo o úmyselnú vraždu. Obhajoba naopak tvrdila, že reportéri sa ocitli na bojisku bez znakov, umožňujúcich rozpoznanie ich profesie, a stali sa obeťami prestrelky.

V prvostupňovom rozsudku z vlaňajšieho júla konštatoval súd v Pavii Markiva vinným, odvolací súd však dnes toto rozhodnutie zvrátil a nariadil prepustiť ho na slobodu.

Potešený dnešnom verdiktom bol ukrajinský minister vnútra Arsen Avakov, ktorý si ho prišiel vypočuť priamo do súdnej siene. "Prípad sledovala celá Ukrajina a sme veľmi šťastní," povedal novinárom po prečítaní rozsudku. "Pravda je taká, že Vitalij s prípadom nemal čo do činenia," dodal minister, ktorý minuloročné odsúdenie Markiva označil za hanebnosť.

Markiv, ktorý má ukrajinské aj talianske občianstvo, bol zatknutý v roku 2017 potom, čo priletel do Talianska, aby sa stretol so svojou matkou. Obvinenia od začiatku odmietal. Ukrajina viní zo smrti novinárov Rusko.