Iránsky súd potvrdil rozsudok smrti pre novinára

Iránsky súd potvrdil rozsudok smrti pre novinára Ilustr. foto Omediach.com

Iránsky najvyšší súd potvrdil rozsudok smrti vynesený nad novinárom Rúholláhom Zamom, ktorý predtým žil v exile a pred tromi rokmi sa na internete podieľal na podnecovaniu k protestom. Dnes o tom informovala iránska agentúra Tasnim bez uvedenia podrobností, kedy bol rozsudok vynesený alebo kedy má byť trest vykonaný. Podľa iránskeho práva má Zam ešte možnosť odvolania. Najvyšší predstaviteľ súdu môže tiež rozsudok zrušiť a nariadiť nové konanie, ak vyjde najavo, že rozhodnutie je v rozpore s právom šaría, upozornila agentúra AP.

Zamov web Amadnews a informačný kanál na komunikačnej platforme Telegram šírili informácie o harmonograme protestov alebo zosmiešňujúce detaily o iránskych predstaviteľoch. Demonštrácie, ktoré vypukli na konci roku 2017 pôvodne kvôli zdražovaniu, boli najväčšie od roku 2009, kedy Iránci masovo protestovali po druhom zvolení Mahmúda Ahmadínedžáda do funkcie prezidenta.

Aj keď podnetom protestov pred tromi rokmi bolo hlavne zdražovanie, postupne demonštrácie nadobudli podobu kritiky politického vedenia. Úrady reagovali blokovaním sociálnych sietí, pri policajných zásahoch zomrelo vyše 20 ľudí a tisíce ďalších skončili vo väzení. Teherán udalosti, ktoré trvali do januára nasledujúceho roka, vyhodnotil ako sprisahanie organizované z cudziny.

Zam, syn proreformného šiitského duchovného, ​​utiekol v roku 2009 z Iránu a dostal azyl vo Francúzsku. Vlani iránske revolučné gardy ohlásili, že sa im ho podarilo vylákať späť do Iránu, kde bol zatknutý. V júni tohto roku bol novinár odsúdený na smrť.

Zam zverejňoval videá, v ktorých kritizoval prezidenta Hasana RúhánímA, a dokonca aj najvyššieho duchovného vodcu ajatolláha Alí Chameneího. Sociálna sieť Telegram Zamov kanál zrušila, keď dostala sťažnosť od iránskej vlády, ktorá tvrdila, že kanál šíri rady, ako vyrobiť zápalné fľaše, kanál bol ale znovu založený pod iným menom. Podľa agentúry Reuters mal Zam cez milión sledujúcich.