Zomrela bývalá novinárka Monika Ščevovichová

Zomrela bývalá novinárka Monika Ščevovichová Foto: Facebook Mona Ščevovich

Po ochorení covid-19 zomrela na ďalšie komplikácie v nemocnici bývalá investigatívna novinárka a bojovníčka za práva slabších Monika Ščevovichová.

Informáciu o úmrtí potvrdili pre Omediach.com viacerí blízki ľudia Moniky, medzi ktorými je aj Petra Barineková kolegyňa z občianskeho združenia Pomoc človeku, ktoré Monika zakladala.

Monika Ščevovichová bola do roku 2008 jedným z hlavných investigatívnych novinárov na Slovensku. Venovala sa ekonomickým, politickým investigatívnym témam.

Jej život v roku 2008 zmenila vážna autohavária, po ktorej ostala mesiace v kóme, so stratou pamäte, na invalidnom vozíku. Jej nezlomná vôľa a odhodlanie nielen prežiť jej pomohli vrátiť sa do bežného života, pomaly sa naučila chodiť a žiť.

Stala sa zakladateľkou občianskeho združenia Pomoc človeku a venovala sa aktivitám so sociálnou návratnosťou, hlavne vzdelávaniu zdravotne postihnutých. Zároveň bola občianska aktivistka za práva zdravotne znevýhodnených, pravidelne sa zúčastňovala charitatívneho projektu MISIA - osobnosti kuriérmi.

„Zvykla som si na bolesť, lebo tá už zostane súčasťou môjho života. To, čo ma ukotvilo je pravidelnosť. Tá je naozaj dôležitá. A pokora. Tej som sa naozaj musela naučiť. Lebo aj mať komplex znamená mať Ego. Pochopila som, že pokora je nebojovať so sebou ani so svojim okolím,“ povedala v rozhovore pre web ezeny.eu pri príležitosti ocenenia Sociálny inovátor, ktoré získala v roku 2015.