Minulý rok bolo zabitých 65 novinárov a pracovníkov médií

Minulý rok bolo zabitých 65 novinárov a pracovníkov médií Ilustr. foto: Omediach.com

 Vlani prišlo pri výkone svojho povolania násilnou smrťou o život 65 novinárov alebo pracovníkov médií v šestnástich rôznych krajinách. To je o 17 zabitých žurnalistov viac ako v roku 2019, pričom minuloročná štatistika je zhruba na úrovni 90. rokov minulého storočia, uviedla pri zverejnení svojej každoročnej správy Medzinárodná federácia novinárov (IFJ).

Novinári vlani umierali pri cielených útokoch, bombových atentátoch alebo strelných incidentoch, priblížila agentúra AP, ktorá na správu IFJ upozornila. "K pokračujúcemu krviprelievaniu v médiách prispela bezcitná vláda kriminálnych barónov v Mexiku, násilie extrémistov v Pakistane, Afganistane či Somálsku, a netolerancia zástancov tvrdej línie v Indii a na Filipínach," uviedol generálny riaditeľ IFJ Anthony Bellanger.

Štvrtýkrát počas piatich rokoch bolo zabitých najviac novinárov v Mexiku, o život ich tam prišlo násilnou smrťou štrnásť. Desať žurnalistov bolo zabitých v Afganistane, deväť v Pakistane, osem v Indii, po štyroch v Sýrii a na Filipínach. V Nigérii niekto zabil troch novinárov, rovnaký počet potom v Jemene. O život prišli kvôli násiliu tiež novinári v Iraku, Somálsku, Bangladéši, Kamerune, Hondurase, Paraguaji, Rusku a Švédsku, píše AP.

Najmenej 229 novinárov sa k marcu tohto roku kvôli svojej práce podľa IFJ nachádzalo vo väzení, z toho najviac v Turecku. V tureckých väzniciach je najmenej 67 pracovníkov médií, v čínskych potom 23 a v egyptských 20.

Od doby, kedy Medzinárodná federácia novinárov začala v roku 1990 monitorovať počet zabitých novinárov, zomrelo podľa nej vo svete 2680 mediálnych pracovníkov.